понеділок, 11 лютого 2013 15:36

Консерватори збережуть вплив на Ватикан

Консерватори збережуть вплив на Ватикан
Фото: susanin.udm.ru

Папа римський Бенедикт XVI покине папський престол 28 лютого. Про своє рішення він повідомив на консисторії колегії кардиналів. "Не треба вбачати в цьому якийсь удар по Католицькій церкві, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua релігієзнавець Юрій Чорноморець. -   Може, це навіть на краще."

Хто може стати наступним Папою?

- Вибори майбутнього Папи будуть під духовним проводом цього Понтифіка. Це означає, що майбутній Глава церкви буде по місіонерському запалу подібний до Іона Павла ІІ. Нема підстав вважати, що новий Папа буде лібералом, скоріш за все оберуть поміркованого консерватора. Є шанси на те, що він буде проповідувати по новому й піде на зближення з православними.

З яких  груп складається католицька церква?

- Загалом всі католики  - консерватори. Особливо, якщо порівняно з тим лібералізмом, який панує в світі. Але в їхньому консерватизмі виділяється консервативна та ліберальна течія. Вони розрізняються по методам проповіді,  компромісності з цим світом -  ліберали більш компромісні, а консерватори менш. Бенедик ХVI був консерватором в середовищі консервативних католиків. Багато кардиналів, які були висвячені за його сприяння, теж були консерватори. Тому ця група збереже вплив на Ватикан.

В якому тренді загалом розвивається Католицька церква?

- Церква йде до ІІІ Ватиканського собору. На ньому вона, скоріш за все, стане ще більш оновленою, ще більш православною. У 2017 році  500 років Реформації (християнський церковної-релігійний та політичний рух оновлення у країнах Західної та Центральної Європи — Gazeta ua ). У 2054 році буде тисяча років Великого розколу (розко?л христия?нської це?ркви у 1054 році на "папістів" - католиків та "схизматиків" - православних — Gazeta ua). Якщо не зустріти ці дати відновлення єдності першого тисячоліття, коли католики та православні жили в єдності та сопричасті, то Католицька церква може програти як в плані іміджу, так і позиціюванні себе в світі. Необхідні якісь кардинальні перемоги в історично короткий період. Їх може забезпечити лише Папа, який за своїм зарядом може бути подібний до  Іона Павла ІІ. Католицькій церкві треба утвердитись як провідній силі в духовності свого людства,  водночас не вдатись до протестантизму і не втратити своєї ідентичності.

Чому відносини між католиками та православними мають покращитись?

- Річ в тім, що після ІІ Ватиканського собору ( тривав з 1962 до 1965 року, наслідками собору стали зміни в літергічній практиці Церкви, зокрема, впровадження богослужіння національними мовами разом із латинською мовою  та нова, відкритіша, позиція у стосунках із некатоликами. Від УГКЦ  на соборі був представлений Йосип Сліпий — Gazeta.ua) католики більш відкриті до православ'я.  Це веде до того, що доктрина про верховенство Папи Римського стає менш актуальною. Вони повертають до того розуміння першість Римського архієпископа, яке було  в першому тисячолітті. Тому з'являється можливість для відновлення єдності. При цьому не втрачається специфіка жодної традиції.

Подібно до двох легень Європи Папи Іона Павла ІІ?

- Так. В останній енцикліці Бенедикта ХVІ "Любов у істині"  є усвідомлення того, що це навіть не дві легені Європи, а єдина людина. Подібне є й у православних. Патріарх Варфоломій у своїй книзі написав, що православні та католики представники єдиної Європейської цивілізації. Тому все йде до того, що православні та католики подолають всі розбіжності між ними.

 

Зараз ви читаєте новину «Консерватори збережуть вплив на Ватикан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути