понеділок, 11 лютого 2013 14:46

Бенедикт XVI дійсно відрікся від престолу, нового папу оберуть на початку весни

Бенедикт XVI дійсно відрікся від престолу, нового папу оберуть на початку весни
Фото: azerbaijan-irs.com

Папа римський Бенедикт XVI дійсно вирішив відректися від престолу в кінці лютого, підтвердили в понеділок у Ватикані.

"Понтифік повідомив, що він відречеться 28 лютого о 20:00 за місцевим часом", - повідомив представник Ватикану Федеріко Ломбарді.

Сам Бенедикт XVI у зверненні, текст якого переданий журналістам, пояснив, що у нього не вистачає сил, щоб ефективно керувати католицькою церквою.

Папа римський зазначив, що самостійно ухвалив рішення зректися престолу. Він підкреслив, що усвідомлює, наскільки серйозний його вчинок.

Бенедикт XVI висловив надію на те, що у Ватикані якнайшвидше визначать, хто стане його наступником.Бенедикт XVI, народжений в 1927 році в Баварії і в миру отримав ім'я Йозеф Ратцингер, обраний 265-м Папою Римським 19 квітня 2005, ставши наступником Івана Павла II.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ватикан вперше канонізував індіанку

Бенедикт XVI вільно говорить англійською, німецькою, італійською, латинською та іспанською мовами, читає тексти на старогрецькій мові та івриті.

Й.Ратцінгер народився у містечку Марктль в родині комісара жандармерії Йозефа Ратцінгера.

У 1941 році він став членом гітлерюгенду. У 1944 році поступив на службу в Австрійський легіон в підрозділ допоміжного персоналу протиповітряної оборони в Мюнхені. При наближенні американських військ в 1945 році дезертирував і незабаром був арештований у себе вдома. Після цього він провів кілька місяців у таборі для військовополонених.

У 1951 році Й.Ратцінгер закінчив факультет теології та філософії Мюнхенського університету, незабаром після чого отримав сан священика. У 1953 році, захистивши дисертацію з спадщини блаженного Августина, він увійшов до числа кращих теологів Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа римський зрікся престолу

З 1959 року він почав викладати теологію в європейських університетах. У Ватикані він вважався найближчим соратником папи римського Іоанна Павла II.

В останній раз випадок зречення понтифіка від престолу стався у 1415 році - тоді свій пост покинув тато Григорій XII.

За кодексом канонічного права, папа римський має право самостійно прийняти рішення про зречення без будь-якого затвердження будь-ким. Єдиною умовою його зречення є вільна воля папи.

Зараз ви читаєте новину «Бенедикт XVI дійсно відрікся від престолу, нового папу оберуть на початку весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути