Ексклюзиви
середа, 17 лютого 2021 16:33

8% школярів добре знають про Революцію гідності

8% школярів добре знають про Революцію гідності
Українські школярі мало знають про Революцію гідності. Фото: slovoidilo.ua

В Україні 15% школярів не знають про Революцію гідності, а от добре розбираються в цих подіях 8%.

Такі дані загальнонаціонального дослідження оголосила керівниця Українського центру вивчення громадської думки "Соціоінформ" Наталія Зайцева-Чіпак.

У рамках дослідження опитали 1,2 тис. школярів 6-11 класів з усіх областей України. Серед них про Революцію гідності чули 84,8%. 8% вважають, що добре поінформовані. 36,4% мало знають про події того часу. 40,4% сказали, що чули про ці події, але майже нічого не можуть про них розповісти. 15,2% взагалі не розуміють, про що йде мова.

Найкраще поінформовані про Революцію гідності жителі західного регіону та центрального, меншою мірою – сходу та півдня країни.

Події на Майдані у лютому 2014 року безумовно підтримують 31% школярів, категорично не підтримують – 6%, а 32,1% мають нейтральне ставлення, кажуть, що над цим не замислювались. Ще 8% респондентів відповіли, що їм байдуже щодо цього і 8% - вагались з відповіддю.

"Така невизначена позиція пояснюється частково браком компетенції або незацікавленістю цією тематикою. Але досить багато дітей пояснювали це тим, що під час Революції гідності загинуло багато людей. Це покоління, для якого однією з основних цінностей є життя людини. І для них є неприйнятні агресія і тим паче смерть", - пояснила Зайцева-Чіпак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада схвалила постанову про Революцію гідності - це один із ключових моментів державотворення

Соціологи також дізналися, що найбільше впливає на ставлення школярів до Революції гідності. 40% опитаних сказали, що для них авторитетним джерелом є родина. 32% - учителі історії. 17% - орієнтуються на телепрограми. 15% - на публікації в соцмережах, 8%- на думки друзів, 8% - на художню літературу, 2% - на своїх кумирів. Для 10% було важко відповісти, а 10% сказали, що для них ніхто і ніяке джерело інформації не є авторитетним.

77,7% опитаних школярів вважають, що варто відзначати, зберігати пам'ять про Революцію гідності, 7,2% - сказали, що не варто.

Минає 7 років з того часу, як в Україні тривали події Революції гідності. Українці збирались на Майдан для того, щоб відстоювати своє право на свободу і гідне життя. Серед них був і священник Іван Гальо з міста Хирів Старосамбірського району Львівської області. Він разом з небайдужими земляками поїхав до Києва у перші ж дні, а зараз розповів, як усе було.

Зараз ви читаєте новину «8% школярів добре знають про Революцію гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути