Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2009 14:53

70 років тому закінчилася війна в Іспанії

1 квітня 1939 року Іспанія стала землею переможців і переможених. У столиці Мадриді - під контролем генерала Франсіско Франко - офіційно завершилася кривава громадянська війна, в якій загинуло понад 500 тисяч.

На новій фотовиставці в Берліні вимальовується більш повна картина подій, тут також розповідається про німців, які воювали проти Франко. На виставці - роботи німецького фотографа Ханса Гутмана, який був добровольцем Інтернаціональної бригади, а також фотографії з архіву іспанського агентства новин EFE.

Цікаво, що у тій громадянській війні німці воювали по обидва боки барикад - в Інтернаціональних бригадах добровольців-республіканців і солдатів вермахту легіону "Кондор", яких надіслав Гітлер для підтримки націоналістів.

Близько 2800 німців билися у Інтернаціональних бригадах. А "Кондор" став "відомим" після варварського бомбардування Герніки в 1937 році.

"Без німецької та італійської військової підтримки Франко ніколи б не переміг", - сказав Карлос Колладо Зейдель, професор Геттінгенського університету, автор книги "Громадянська війна в Іспанії: Історія європейського конфлікту".

"Після закінчення громадянської війни Франко став диктатором Іспанії і правив аж до своєї смерті в 1975 році. Місто Мадрид війська Франко штурмували 28 березня 1939 року. Чотири дні по тому Франко писав: "У цей день Червона Армія була роззброєна, а національні війська досягли своєї кінцевої мети. Війна закінчилася ". У вересні того ж 1939 року розпочалася Друга світова...

Історичні дослідження доводять, що Франко був офіційно нейтральний, але в дійсності робив усе, щоб підтримати Третій Рейх. Він постачав усіляку "корисну" інформацію від секретних служб Іспанії, особливо стосовно операції союзників в Атлантиці та відкриття Другого фронту.

Після закінчення війни багато колишніх "республіканців" переслідувалися франкістами.

Після смерті диктатора всі політичні партії погодилися залишити минуле в спокої, політичних в"язнів було амністовано.

Згідно з пактом "Pacto de olvido" франкісти уникли покарання. І тільки два роки тому соціалістичний уряд Хосе Луїса Родрігеса Сапатеро прийняв" Закон про історичну пам"ять ", який прагне залагодити давню ворожнечу між жертвами громадянської війни та режиму Франко.

"Іспанія виконує обов"язок, який досі не виконала, - вважає Сильвіо Мартін, голова правління асоціації історичної пам"яті "Vallodolid". - Мова йде не про болючі рани, а про їхнє загоєння".

За матеріалами DeutscheWelle

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «70 років тому закінчилася війна в Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути