понеділок, 07 листопада 2022 05:06

7 листопада церква вшановує святих мучеників

7 листопада православна церква вшановує пам`ять святих мучеників Маркіяна і Мартирія.

Gazeta.ua пропонує детальніше ознайомитися зі святими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменини 7 листопада: сьогодні день ангела святкує власник сильного імені

Святі мученики Маркіян і Мартирій служили в Константинопольському соборі. Маркіян був читцем, а Мартирій іподияконом. Вони несли також послух нотарів, тобто секретарів, Патріарха Павла Сповідника.

Єретики-аріани вигнали і таємно стратили праведного Патріарха Павла, а кафедра його була передана єретику Македонію. Єретики намагалися повернути святих Маркіана і Мартирія на свій бік лестощами, пропонували золото, обіцяли архиєрейські кафедри. Але всі зусилля аріан були марні.

Тоді нечестивці погрожували зганьбити їх перед імператором, залякували тортурами і смертю. Але святі твердо сповідали Православ`я, заповідане отцями Церкви.

Маркіян і Мартирий були засуджені до смерті. Перед смертю мученики піднесли до Господа гарячу молитву і з тихою радістю схилили голову під меч нечестивих. Святі тіла їх були благовісно поховані православними християнами. Пізніше, за вказівкою святого єпископа Іоанна Златоуста, мощі святих мучеників були перенесені в спеціально побудовану церкву. Від багатьох недуг зцілялися тут віруючі за молитвами святих, во славу Єдиної Живоначальної Трійці.

Автор: inlviv.in.ua
  Мученики Маркіян і Мартирій
Мученики Маркіян і Мартирій
7 листопада в народі називали Дідівські плачі. Прийнято було поминати покійних родичів і друзів. На Дідівські плачі плакали всі. Сьогодні плакати можна було будь де, крім подушки. Вважається, що пір'я, яким набита подушка, пам'ятає все. Якщо інша людина приляже на цю подушку, то всі нещастя перейдуть на неї.
Зараз ви читаєте новину «7 листопада церква вшановує святих мучеників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути