середа, 11 травня 2011 13:18

50-річний непалець в 21-й раз підкорив Еверест

50-річний непалець в 21-й раз підкорив Еверест

Вранці 11 травня непальський шерпа Апа побив власний рекорд сходжень на найвищу гору світу - Еверест (Джомолунгму). Він підкорив цю гімалайську вершину висотою 8850 метрів над рівнем моря в 21-й раз.

Новий рекорд зафіксували офіційні представники уряду Непалу, які перебували у базовому таборі на схилі Евересту.

50-річний Апа здійснив своє чергове сходження на чолі міжнародної групи альпіністів, які мають намір очистити цей пік від сміття, залишеного попередніми експедиціями. Вони зібрали уже приблизно 1000 кілограмів відходів поблизу вершини і 4000 кілограмів на нижній частині схилів.

Вперше шерпа Апа піднявся на Еверест в 1989 році. З того часу він повторює сходження практично щороку. У 2006 році захисник навколишнього середовища переїхав до США, він проживає в передмісті Солт-Лейк Сіті, але продовжує регулярно відвідувати Непал.

Як повідомлялося, днями у Непалі під час сходження на Еверест помер колишній міністр закордонних справ, 82-річний Шайлендра Кумар Ападхай. Він міг стати найстаршим підкорювачем знаменитої вершини, однак помер, ймовірно, від висотної хвороби (пов'язаної з кисневим голодуванням).

Зараз ви читаєте новину «50-річний непалець в 21-й раз підкорив Еверест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути