Ексклюзиви
субота, 24 квітня 2010 10:45

300 українських курців помирає щодня

300 українських курців помирає щодня

Тривалість життя українців коротша, ніж у західних європейців, на 10-12 років. Основними причинами такої ситуації є серцево-судинні, судинно-мозкові захворювання, а також онкологія та травматизм. Ці недуги займають 94 відсотки в загальній структурі смертності. Про це на прес-конференції повідомив екс-міністр охорони здоров"я, доктор медичних наук Микола Поліщук.

"Основний фактор, який спричиняє смертність, - тютюнокуріння. Щороку від сигарет помирають 110 тисяч людей. Від алкоголю - 40 тисяч. Наразі я підтримую владу в її намаганні збільшити ціну на акцизи. Це справді дієвий метод, адже алкогольна хвороба печінки та серця, психози та отруєння за 2009 рік траплялися у громадян на 32 відсотки менше. Усе це після того, як обмежили доступ неповнолітнім та підняли ціну на ці легальні наркотики", - сказав професор.

На його думку, ще одним обов"язковим заходом має стати звуження кількості місць, де дозволятимуть курити.

Директор Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець, каже, якщо врахувати той стан екології, в якій ми живемо, додаткові канцерогени тютюну й алкоголю є просто смертельними.

"Кількість алергічних дерматозів, випадків бронхіальної астми щорічно збільшуються. Найчастіше це призводить до інвалідності. Мене колись образив оприлюднений факт, що в Україні від онкології помирає в чотири рази менше людей, ніж у Швейцарії. Це лише тому, що чоловіки й жінки у нас не встигають дожити до своєї онкології 80 років і помирають від інфарктів та інсультів у віці 50-60 років", - зазначила Богомолець.

Вона каже, що це наслідки неправильного способу життя. Якщо чоловік випиває два-три-чотири рази на тиждень, в родині це сприймається нормально тому, що це прийнятно соціумом.

"Чому підлітки, - говорить Богомолець, - намагаються запити і закурити? Та тому, що вони самостверджуються. Це модель поведінки для входження у доросле життя Якщо ми цю модель не зруйнуємо, якщо в Україні не стане модно бути розумним і здоровим, то у найближчому майбутньому ми не зможемо нарікати ні на яких політиків".

Здоров"я нації має стати національною ідеєю, говорять лікарі. Через ЗМІ вони звертаються до влади із закликом сконцентрувати зусилля саме на профілактичних заходах.

"Також величезною проблемою є реклама тютюну та алкоголю, яка в сотні, якщо не в тисячі разів домінує над рекламою здорового способу життя, - говорить головний акушер-гінеколог МОЗ України В"ячеслав Камінський. - Ми маємо зараз низький рівень репродуктивної функції більшості українців. Якщо зараз не змусити людей відмовитись навіть від пива, то люди репродуктивного віку просто не народять дітей".

Спеціально для Gazeta.ua Микола Поліщук сказав, що алкоголь ніяк не може бути корисним, незважаючи на міфи про його користь у малих дозах.

"Кажуть, що червоне вино корисне, але чого ж його не прописують хворим? У будь-якому випадку і спирт, і нікотин - це наркотики. Для того, щоб кинути курити треба звернутися до спеціальних центрів. Їх в Україні вистачає. Мій син довгий час курив. Самотужки покинути не міг. Дзвонив мені, казав, і голова крутилась, коли вів авто, і працювати нормально не міг. Йому конче треба було покурити. Після лікування в центрі не курить уже 6 років", - зазначив Поліщук.

Лікар радить кидати курити буд-якими можливими способами, але перед цим звернутися до спеціалістів.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «300 українських курців помирає щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути