четвер, 18 жовтня 2007 08:26

30 осіб загинули під час бунту в дитячій колонії в Росії (ФОТО)

За даними джерел в МВС, бунт в Кіровградській колонії N2 тривав не три години, а майже добу, загинули не 3 людини, а 31.

У ФСВП дані про численні жертви не підтверджують, пише Газета.Ru.

Бунт в Кіровградській виховної колонії N2 почався набагато раніше, ніж вказано в зведеннях ФСВП - приблизно в 11 ранку вівторка, повідомили джерела в правоохоронних органах. Цього дня, за словами джерела, кінчився термін ув"язнення у "глави" неповнолітніх, і його випустили на свободу. Тому настрій у тих, що залишилися сидіти зеків було відповідне. До вечора охорона намагалася справитися з невдоволеними підлітками своїми силами, але до вечора все-таки викликала перший наряд міліції. Правоохоронці прибули до колонії в 22.30 і встали в оточення. Зброю їм застосовувати було заборонено.

За словами джерела, вся охорона колонії була п"яна.

Міліція, яка приїхала, побачила на території колонії пожежу. Спочатку горів штаб, потім вогонь перекинувся на учбовий корпус. Обидві будови згоріли дотла. Нагадаємо, що за офіційною інформацією ФСВП, підлітки підпалили тільки стару будівлю штабу - невелику споруду, яка вже багато років не використовувалася.

Крім того, з"ясувалося, що зеки, які працювали на кухні, взяли в заручники чотирьох чоловік: тюремного кухаря, вихователя і двох охоронців. Правда, незабаром їх відпустили, не заподіявши шкоди. До того ж, за даними ФСВП Росії, декілька засуджених зуміли врятувати від згвалтування дівчину-диспетчера, заховавши її від буянів. Зате без церемоній в"язні обійшлися з оперативним черговим, що намагався перешкодити бунту.

"Його побили так, що руки стирчали в інший бік", - повідомило джерело. Пізніше охоронець помер в реанімації місцевої лікарні від травм, несумісних з життям.

Під час безладів 22 ув"язнених спробували втекти через огорожу. За даними прес-служби ФСВП, декілька підлітків "спробували оволодіти зброєю караульних, і після цього з вежі був відкритий вогонь на попередження". Один з таких "попереджувальних" пострілів смертельно поранив неповнолітнього засудженого. Потрапили кулі і в інших активістів бунту - ще один підліток пізніше помер в лікарні від отриманих поранень. За даними ФСВП, обидва загиблих відбували в колонії терміни за тяжкі і особливо тяжкі злочини. Скоро їм мало виповнитись по 18 років. Після цього охороні колонії заборонили відкривати вогонь на пораження.

18 з тих, що намагалися втекти вдалося відразу повернути в колонію, а ще двох почали розшукувати.

Після безуспішної спроби втечі ув"язнені не припинили безлади. Вони не розходилися по корпусах, не дивлячись на сигнал "відбою", що давно надійшов, і кричали. Правда, як відзначило джерело, бунт не торкнувся підозрюваних, що знаходилися в цей час в СІЗО при колонії, - на вулицю вийшли тільки засуджені.

До двох ночі до колонії підтяглися бійці ОМОНа.

Майже півтори години спецназ і адміністрація колонії радилися і вирішували, що робити. У результаті ближче до 4 годин ранку ОМОН запустили на територію виправної установи, і бійці почали тіснити бунтівників до бараків. "Зеки стали лізти на огорожу, намагаючись втекти, почалася тиснява. У цей момент наглядачам дали наказ стріляти на пораження", - розповіло джерело.

Вартові і ОМОН відкрили вогонь. У результаті в тисняві загинули близько 30 чоловік, затверджує джерело, близьке до слідства.

У ГУФСВП по Свердловській області повідомили, що "не можуть підтвердити дані про 30 убитих або постраждалих". За офіційними даними, тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали 6 співробітників колонії і 12 вихованців, 10 з них знаходяться в лікарні.

Зараз ви читаєте новину «30 осіб загинули під час бунту в дитячій колонії в Росії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути