вівторок, 02 червня 2009 11:19

22-річний українець помер від побоїв, отриманих в СІЗО

22-річний українець помер від побоїв, отриманих в СІЗО

Сьогодні, 2 червня, о 5:00 в реанімаційному відділенні Кіровоградської лікарні N 1 в результаті численних побоїв, отриманих у СІЗО, помер громадянин України, мешканець Світловодська 22-річний Анатолій Левчун, повідомила Вінницька правозахисна група.

Правозахисники поінформували, що 8 квітня Анатолія Левчуна в задовільному стані помістили до Кіровоградського слідчого ізолятора Державного Департаменту України з питань виконання покарань.

Мати Анатолія, як розповіли вінницькі правозахисники, отримала сина із СІЗО на ношах, а все його тіло було вкрито свіжими синцями і засохлою кров"ю. На задній частині тіла, як зазначили правозахисники, - величезний пролежень, який свідчить про те, що Анатолій не вставав принаймні 10 днів, і це при тому, що за словами працівників СІЗО, погіршення здоров"я Левчуна відбулося за кілька днів до звільнення.

ВПГ також проінформувала, що її анонімні джерела в системі охорони здоров"я Кіровоградської області раніше повідомляли про те, що "певні держслужбовці чинять неймовірний тиск на керівництво лікарні" з метою всіляко запобігти належному документуванню слідів катувань на тілі хворого Левчуна. Матері, яка є законним представником свого сина, у лікарняній палаті було категорично заборонено здійснити фото і відеозйомку.

"На жаль, після нашого звернення ми не почули оперативного реагування ні Генеральної прокуратури України, яка цинічно стверджує про ефективну боротьбу з катуванням, ні від Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини. Проте ми все ще сподіваємось, що Ніна Іванівна Карпачова, яка завжди з великою увагою відноситься до розслідування повідомлень про катування, і цього разу невідкладно зробить подання Уповноваженого ВР України з прав людини і буде вимагати проведення справедливого розслідування обставин катувань і загибелі Анатолія Левчуна.

У випадку, якщо притягти винних у смерті Анатолія в Україні буде неможливо, Вінницька правозахисна група буде звертатися до Європейського суду з прав людини", - говориться в повідомленні Вінницької правозахисної групи.

Також Група закликала МОЗ невідкладно направити в Кіровоград комісію для вивчення стану та якості надання медичної допомоги СІЗО Кіровограда.

Нагадаємо, 25 травня Харківський суд визнав трьох міліціонерів винними в катуванням, які призвели до смерті людини. Суд засудив двох колишніх оперативників до 6 і одного до 9 років позбавлення волі.

Наприкінці травня Міжнародна правозахисна організація Amnesty Іnternatіonal представила щорічний звіт про ситуацію з правами людини в світі. Одна із головних проблем України - це безкарність винних у порушенні прав людини.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «22-річний українець помер від побоїв, отриманих в СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути