середа, 06 вересня 2017 15:34

1700 учасників АТО амністують

1700 учасників АТО амністують
Закон про амністію учасників АТО завтра вступить у силу / фото: РБК

Закон "Про амністію учасників АТО 2016 року" завтра набере чинності.

Сьогодні він був опублікований у газеті "Голос України".

Амністія стосуватиметься близько 1700 учасників антитерористичної операції, які вчинили нетяжкі злочини.

"Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Підлягає виконанню протягом трьох місяців", - йдеться в документі.

Законом передбачено звільнити від відбування покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості. Також мають звільнити засуджених уперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко підписав амністію для воїнів АТО

Звільнять з місць обмеження волі засуджених, невідбута частина покарання у яких на день набрання чинності цим законом становить менше року. Також - особи, які на день набрання чинності цим законом досягли пенсійного віку; інваліди війни, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС.

Дія закону не поширюється на осіб, які вчинили триваючі або продовжувані злочини, якщо вони закінчені, припинені або перервані після набрання чинності цим законом.

Верховна Рада ухвалила закон про амністію 7 липня 2016 року. Він передбачає помилування для найвразливіших категорій засуджених, зокрема, вагітних, неповнолітніх, інвалідів, пенсіонерів, ветеранів війни та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Законом від відповідальності звільняють засуджених, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО й отримали статус учасника бойових дій.

17 серпня 2016 року президент Петро Порошенко наклав вето на закон про амністію 2016-го, також і для бійців антитерористичної операції. Глава держави повернув закон для розгляду його пропозицій.

Зараз ви читаєте новину «1700 учасників АТО амністують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути