Ексклюзиви
середа, 27 червня 2007 08:53

150 тисяч доларів за вбивство Фіделя Кастро

ЦРУ США на початку 1960-х років збиралося заплатити 150 тисяч доларів вбивцям кубинського лідера Фіделя Кастро. Такі відомості містяться в документах про діяльність ЦРУ, доступ до яких широкий загал вперше отримав у вівторок.

У 1960 році, йдеться в цьому документі, співробітники ЦРУ, не розкриваючи своєї причетності до спецслужб, вийшли на зв"язок з Джоні Роселлі, ватажком мафії, що діяла на Кубі. Вони повідомили Роселлі, що якісь американські компанії, чиї ділові інтереси на Кубі ущемляє Кастро, готові заплатити 150 тисяч доларів за його вбивство.

Роселлі, отримавши "замовлення на голову Кастро", привернув до операції іншого відомого мафіозі - Сема Голда, який в документах ЦРУ називається ватажком злочинного угрупування Чикаго і наступником Аль Капоне.

Співробітники ЦРУ рекомендували гангстерам не робити замах на Кастро з використанням вогнепальної зброї або вибухівки, а отруїти його, додавши отруту в їжу або напої. Безпосереднім виконавцем злочину мав стати Хуан Орта - чиновник кубинського уряду, який мав зв"язки з місцевою мафією, що дозволили його шантажувати.

Роселлі, передав Орта шість ампул, що "містили смертельну речовину". "Орта повідомив, що зробив декілька невдалих спроб отруїти Кастро. Проте потім опинився під підозрою у служби безпеки Кастро і попросив зняти його із завдання", - повідомляється в аналітичній записці. Після того, як Орта опинився на межі викриття він передав отруту іншій людині, яка входила в ближнє оточення Кастро. Проте і цьому чоловікові, ім"я якого в документах не розкривається, не вдалося справитися із завданням.

Спроби отруїти кубинського лідера робилися протягом декількох тижнів. Після чергової невдачі Роселлі і Голд зв"язалися з агентами ЦРУ, які працювали під прикриттям, і заявили, що не виконуватимуть завдання. Жоден з мафіозі - учасників замаху на Кастро не отримав від ЦРУ якої-небудь грошової винагороди, підкреслюють автори аналітичної записки, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «150 тисяч доларів за вбивство Фіделя Кастро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути