Ексклюзиви
неділя, 15 травня 2022 05:30

Церковне свято 15 травня: сьогодні моляться синам князя

Церковне свято 15 травня: сьогодні моляться синам князя
15 травня православна церква вшановує святих Бориса та Гліба. Фото: nastanova.com

15 травня відзначають іменини Бориса і Гліба - молодших синів князя Володимира Святославича. При хрещенні Борис та Гліб отримали імена Роман та Давид.

Незабаром після смерті їхнього батька їх вбив старший брат Святополк.

Борис загинув на річці Альті 24 липня, а Гліб 5 вересня біля Смоленська. Після чотирирічної війни молодший брат Ярослав Мудрий переміг у війні зі Святополком.

Мощі святих перенесли до храму у Вишгороді. Це перші святі, канонізовані руською церквою. Канонізацію розпочали у 1071 році.

У 1115 році мощі перенесли в нову церкву, збудовану їх племінником Ізяславом - храм Бориса і Гліба у Вишгороді. Пам'ять святих Бориса та Гліба вшановують двічі на рік, але 15 травня згадують як день перенесення мощів.

Спочатку святих шанували як цілителів, але згодом Борис і Гліб стають заступниками всіх руських князів як їхні святі родичі. У літописах є згадки про чудеса зцілення, що відбувалися біля їхньої труни, про перемоги, здобуті їх ім'ям і допомогою, про паломництво князів до їхнього гробу.

Однак, після монгольської навали 1240 року мощі святих вважаються втраченими.

Моляться Борису та Глібу про заступництво, спасіння душі, зцілення при хворобах опорно-рухового апарату, а також прохали вберегти "від усякої скорботи, озлоблень і несподіваної смерті" та втихомирити "всяку ворожнечу і лють, що викликаються діями близьких і чужих".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітаємо іменинників 15 травня: перелік імен

Також 15 травня згадують святого Афанасія, архієпископа Олександрійського. Жив у IV столітті, відстоював догмати про природу Святої Трійці та божественності Ісуса, його почитають як захисника віри.

Афанасій Олександрійський вважається автором численних коментарів до Біблії, аскетичніихнастанов, слов та бесід, листів, апологетичніихта догматичних творів, у яких відстоював чистоту віровчення. Особливе значення у полеміці з аріанами мали "Історія аріан для ченців", "Чотири слова проти аріан", "Книга про Трійцю і про Духа Святого". Йому належить також життєпис преподобного Антонія Великого.

15 травня в народі відзначають свято Бориса та Гліба, яких у народі називають Сіячами. А ще цей день називають "бариш-днем", а святого Бориса - Баришником.

Цього дня проводилися ярмарки та гуляння. А купці вірили: хто продасть увесь крам, той увесь рік буде багатий.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 15 травня: сьогодні моляться синам князя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути