середа, 16 вересня 2015 11:27

15 років тому зник журналіст Георгій Гонгадзе - замовники вбивства досі не названі
8

Сьогодні виповнюється рівно 15 років з дня, коли зник засновник та перший головний редактор інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе.

16 вересня 2000 року його востаннє бачили у столиці, а 2 листопада того ж року його обезголовлене тіло знайшли у Таращанському лісі у 100 км від Києва.

Автор: ЗМІ
 

Вбивство Георгія Гонгадзе спричинило нечуваний скандал в Україні та за її межами, ця кримінальна справа вважається найгучнішою в історії незалежної України.

Вважається, що до смерті журналіста причетні високопосадовці та чиновники з оточення другого президента Леоніда Кучми.

Георгій Гонгадзе заснував "Українську правду" 17 квітня 2000 року, де, окрім іншого, почали публікувати матеріали і про тодішнього президента Леоніда Кучму. Тоді на день портал відвідували лише 3 тисячі користувачів. 

Автор: ЗМІ
  Георгій Гонгадзе-ведучий, 1997 р.
Георгій Гонгадзе-ведучий, 1997 р.

За його власними заявами, наприкінці червня 2000 року за ним почали стеження, зокрема, невідомі супроводжували його на автомобілі "Жигулі" від дому до роботи і навпаки. У липні журналіст звернувся з листом до Генпрокурора, де виклав свої підозри. Прокуратура відреагувала на звернення формально, заявивши, що номери машини зняті з реєстрації рік тому.

Автор: ЗМІ
  Георгій Гонгадзе з дружиною Мирославою
Георгій Гонгадзе з дружиною Мирославою

16 вересня близько 22:30 Гонгадзе вийшов з роботи, але вдома так і не з'явився. Це викликало велике занепокоєння серед його друзів, родичів, а також політиків та журналістів.

2 листопада у лісі знайшли понівечене тіло, у якому дружина та друзі впізнали Гонгадзе. Однак експертиза цей факт так і не підтвердила.

В цей же час в Україні вибухнув так званий "касетний скандал" після того, як співробітник Служби охорони президента майор Микола Мельниченко оприлюднив записи, зроблені у кабінеті Леоніда Кучми, які свідчать про те, що тодішній президент та наближені до нього високопосадовці причетні до вбивства Гонгадзе. 28 листопада лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз виступив у парламенті, де заявив, що має записи, на яких чутно розмови Кучми із тодішнім головою Адміністрації президента Володимиром Литвином, міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком та головою Служби безпеки Леонідом Деркачом. Сам Кучма заперечив будь-яку причетність до цього злочину, а міжнародні експерти не змогли ані довести, ані спростувати автентичність записів. У 2013 році суд вирішив, що магнітна плівка не може бути доказом у справі. 

Автор: ЗМІ
  "Україна без Кучми"
"Україна без Кучми"

Вбивство Гонгадзе спричинило протестні акції "Україна без Кучми" - мітингарі вимагали відставки Кучми та розслідування його причетності до вбивства журналіста.

4 березня 2005 року з двома кульовими отворами у голові знайшли тіло генерала міліції Юрія Кравченка, якого вважали організатором вбивства журналіста. Напередодні його офіційно викликали на допит саме на цей день. Слідство вирішило, що Кравченко наклав на себе руки. 

Автор: ЗМІ
 

15 березня 2008 року Апеляційний суд м. Києва визнав винними трьох екс-співробітників Департаменту зовнішнього спостереження та кримінальної розвідки МВС Миколу Протасова, Олександра Поповича та Валерія Костенка у скоєнні вбивства Гонгадзе, засудивши їх до 12 та 13 років позбавлення волі. 

21 липня 2009 року міліціонери заарештували начальника ГУ кримінального розшуку Олексія Пукача, який з 2003 року переховувався від слідства. За даними прокурорів, саме він отримав від Кравченка наказ убити Гонгадзе. 

7 вересня 2010 року суд визнав Пукача винним та засудив його до довічного ув'язнення. У грудні того ж року його справу перекваліфікували із "вбивства на замовлення" на "вбивство з особистих мотивів". 

21 березня 2011 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Кучми у рамках розслідування вбивства Гонгадзе. 30 серпня того ж року Пукач зізнався, що особисто убив Гонгадзе, а також заявив, що замовниками вбивства були Леонід Кучма, Володимир Литвин та Юрій Кравченко.

Автор: ЗМІ
 

23 січня 2013 року суд остаточно визнав Пукача винним у вбивстві, засудивши його до довічного ув'язнення із конфіскацією майна. На питання суду, чи він згоден із вироком, Пукач сказав, що "буде згоден лише тоді, коли в одній клітці з ним сидітиме Кучма та Литвин". Слідство так і не змогло довести провину високопосадовців у скоєнні вбивства. Нині суд розглядає апеляцію Пукача.

Георгій Гонгадзе нагороджений званням Героя України посмертно. У 2008 році у Києві встановили пам'ятник йому та всім журналістам, що загинули через виконання службових обов'язків. На його честь названі вулиці в декількох містах України, в тому числі проспект у столиці. В Музеї новин у Вашингтоні, США в залі Меморіалу загиблим журналістам на скляній стіні викарбувано й ім'я Гії разом з іменами інших полеглих українських журналістів.

В Україні Гонгадзе став символом свободи і правди. 

Зараз ви читаєте новину «15 років тому зник журналіст Георгій Гонгадзе - замовники вбивства досі не названі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути