пʼятниця, 11 квітня 2008 09:28

Випускник Харківського авіаційного інституту підкорює космос

8 квітня 2008 року з космодрому Байконур успішно стартувала ракета-носій "Союз-ФГ" з пілотованим космічним кораблем "Союз ТМА-12", який доставить на МКС трьох космонавтів: командира Сергія Волкова (сина радянського космонавта Олександра Волкова), бортінженера Олега Кононенка і учасницю польоту Іі Сойон (першого південнокорейського космонавта). Для всіх трьох членів екіпажа це перший політ в космос.

Цікаво відзначити, що 44-річний бортінженер Олег Кононенко в 1988 році закінчив Харківський авіаційний університет імені М.Є.Жуковського "Харківський авіаційний інститут" (ХАІ) за фахом "Двигуни літальних апаратів".

Після закінчення інституту з 1988 року працював в Центральному спеціалізованому конструкторському бюро Державного науково-виробничого ракетно-космічного центру "ЦСКБ-Прогрес" (м. Самара, РФ). У січні 1999 року Олег Кононенко був зарахований на посаду космонавта-випробувача в загін космонавтів РКК "Енергія". З березня 2006 року він проходив підготовку у складі основного екіпажу МКС-17.

Під час перебування на МКС у космонавтів намічена велика наукова й технічна програма: вони мають здійснити стикування декількох американських шаттлів, декількох російських вантажних кораблів "Прогрес", перестикувати корабель "Союз ТМА-12" з модуля "Зоря" на модуль "Зірка". Космонавти також повинні здійснити кілька виходів у відкритий космос, поставити на орбіті 47 наукових дослідів в галузі біології, геофізики та медицини.

Відзначимо, що Олег Кононенко взяв із собою в космос приладдя для малювання й, можливо, після повернення представить публіці намальовані на орбіті етюди, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Випускник Харківського авіаційного інституту підкорює космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути