середа, 01 липня 2009 16:46

Україна третя в світі за контрабандою сигарет

 Україна третя в світі за контрабандою сигарет

Україна займає третє місце в рейтингу країн, які постачають найбільшу кількість контрабандної тютюнової продукції, стверджують учасники міжнародної конференції борців з палінням у Женеві.

Про це повідомляє коаліція громадських організацій За вільну від тютюнового диму Україну.

Міжнародна конференція у Женеві почалася 29 червня. На ній представники 160 країн обговорюють новий договір Протокол щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами, який є додатком до Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі проти тютюну.

Експерти стверджують, що Україна входить до трійки країн з найбільшим виробництвом контрабандного тютюну. Перше місце займає Китай, який виробляє 99% контрафактних сигарет на ринку США, друге - Парагвай.

"За 2008 рік в Україні виробили 130 млрд сигарет. Плюс 4 млрд імпорту та за мінусом 10 млрд експорту виходить 126 млрд сигарет. Внутрішній ринок України, за даними самих тютюнових кампаній, складає 85 млрд сигарет. А різниця в понад 30 млрд це те, що пішло контрабандою за кордон, переважно до країн ЄС" – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

"Причиною такою великої контрабанди є те, що в Україні акцизи на сигарети суттєво менші, ніж в ЄС. Тому на фоні заяви, яка прозвучала в Женеві, про те, що Україна є третім найбільшим контрабандистом сигарет в світі, досить пікантно виглядають спроби тютюнових компаній в Україні кожного разу вчиняти ґвалт про "вбиття галузі", коли Україна піднімає податки на сигарети в рамках процесу євроінтеграції" - резюмував чиновник.

У Женеві також було опубліковано дослідження під назвою Підпільний ринок тютюну, яке провів Міжнародний консорціум журналістських досліджень. Згідно з ним, шість терористичних груп, серед яких Аль-Каїда, Талібан, ірландська Real IRA і Колумбійська FARC, фінансують свою діяльність за допомогою контрабанди сигарет.

Через невеликий розмір та вагу, а також високий прибуток, контрабанда сигарет є досить привабливим бізнесом для злочинних організацій та терористичних груп.

"Дослідження показує, що ліквідація масштабної контрабанди є важливою не тільки з точки зору охорони здоров"я населення та захисту економіки, але і з метою охорони національної та міжнародної безпеки", - заявив Мет"ю Л. Майерс, президент організації Кампанія За майбутнє без куріння.

Зазначимо, з 1 грудня 2008 року, у Європейському союзі діють нові правила безмитного ввезення сигарет і алкоголю приватними особами. А сьогодні Естонія, де акцизи у кілька разів вищі, ніж в Україні та Росії, зменшила кількість дозволених для безмитного ввезення сигарет - з 40 пачок до двох.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину « Україна третя в світі за контрабандою сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути