четвер, 24 січня 2008 11:32

Учені спростували п"ять міфів про "зайву" вагу

Жінки вже давно ведуть з зайвою вагою непримиренну боротьбу, використовуючи всі досягнення сучасної медицини - пігулки, внутрішньошлункові пристрої, лазери, скальпель хірурга. Навколо схуднення розвинулася ціла індустрія, що робить на бажанні скинути "зайві кіло" величезні гроші.

А вже міфами ця тема обросла, як днище корабля черепашками. Тільки обмовимося відразу - ми не маємо на увазі явне ожиріння. Мова про вагу, яка коливається у верхньої межі норми.

Міф перший. Зріст мінус сто

Всі люди різні. Людині, як біологічному виду, взагалі властива вражаюча індивідуальність у всьому - від будови райдужки, яка унікальна для кожного, до обміну речовин.

Стандартні формули "вага = зріст - 100" (для чоловіків) і "вага = зріст - 105 для жінок" - відверте знущання. У цій формулі не враховують, що у різних людей обмін речовин різний, відкладення жиру йде по-різному, навіть з"їдена котлета або випитий стакан кефіру використовуватиметься організмом не однаково.

Для того, щоб вирівняти всі ці особливостями, ще в минулому столітті дієтологи запропонували універсальний показник, який називається індексом маси тіла (ІМТ). Для його обчислення необхідно вагу в кілограмах розділити на квадрат зросту в метрах (кг/м2).

Усесвітня організація охорони здоров"я вважає нормальним коливання ІМТ в межах 18,5-24,9. Що це означає? Наприклад, для дівчини зростом 170 см однаково нормальна вага як 53,5 кг, так і "жахлива" по мірках модних дієт 71,9 кг. Тобто навіть 70 кг при такому розкладі - зовсім не привід з криками "жах-жах" викидати вміст холодильника і починати морити себе голодом. Мало того, за себе можна навіть порадіти.

Міф другий. Жир організму не потрібний

Ще як потрібний. Хоч би як механічна підтримка деяких органів. Наші нирки лежать на жировій подушці, а якщо вона виснажується - починають "гуляти" вгору-вниз, в медицині цей стан так і називається - "блукаюча нирка".

Втім, однією чистою механікою тут справа не обходиться. Жир украй необхідний для синтезу жіночих статевих гормонів, а, означає, і для стабільності місячного циклу.

Міф третій. Зайва вага небезпечна для серця

Нічого подібного. Мало того, він ще може стати своєрідною "подушкою безпеки" для серця.

За спостереженнями німецьких і швейцарських учених, навіть пацієнти з явним ожирінням, у яких достовірно частіше розвивалися гіпертонія і діабет, набагато краще переносили інфаркт міокарду, чим люди з нормальною вагою.

Міф четвертий. Худнути потрібно навіть над силу

Насильство над собою може вилитися в психологічні неприємності. Навіть якщо справа не дійде до анорексії, хронічно знижений настрій гарантований.

Схуднення через "не можу" може викликати і фізіологічні зміни - збій тонких настройок організму. Де саме і коли саме відбудеться зрив - сказати складно. А те, що відбутися він може - поза сумнівом.

Зниження маси тіла викликає зниження імунітету, відповідно, підвищується ризик "підхопити" інфекцію. А оскільки імунітет відповідає у нас і за онкологічний захист, зростає небезпека розвитку деяких форм раки.

Міф п"ятий. Всі товстуни - добряки

Знову ж таки, характер людини від зросту і ваги не залежить. Він закладається в глибокому дитинстві. І протягом життя не міняється. А деяким товстунам просто доводиться бути добрими - тому що з надлишком ваги кривдника не наздоженеш, ну або від нього далеко не втечеш, по ситуації.

Дослідники сходяться в одному: якщо ваш ІМТ не перевищує 25, і при цьому самопочуття не викликає ніяких нарікань (підтверджених і об"єктивними дослідженнями, звичайно ж), не слід йти на поводі у індустрії схуднення і намагатися втиснути свою вагу в надумані стандарти.

Помірність і терпимість не пошкодять і у відношенні до власної ваги. Харчуйтеся збалансовано, регулярно, не забувайте про фізичну активність, відноситеся до себе з неабиякою часткою іронії і оптимізму - і тоді можете сміливо викидати ваги. На зло всім дієтам, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину « Учені спростували п"ять міфів про "зайву" вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути