Село Спас Коломийського району на Івано-Франківщині приймало перший в Україні фестиваль автентичної карпатської кухні. Кожне село коломийського району презентувало старовинні страви, виготовлені з екологічно чистих продуктів.
Пригощали на фестивалі "рідженими квасолями" (варена квасоля з цибулею), "грибною підпалкою" (білі гриби обсмажені з борошном), палюшками (вареними пиріжками з картоплі) "прєтаним молоком"(кисломолочна страва – до солодкого молока, топленого кілька годин у печі, додають сметану, кладуть у тепле місце і чекають, щоб усе загусло. Опісля додають домашнього сиру і їдять усе з кукурудзяною кулешею), узваром з домашньою локшиною, узваром з квасолею, кукурудзяним пирогом "милаєм", горолівськими пельменями з косулі, ребрами з кабана, запеченими з медом, коропом, запеченим з грушами, варениками з яблуками, чорницею та маком, яблучним штруделем. Усі рецепти записали у велику кулінарну книгу.
Гості з Угорщини запекли на вертелі шматки дикого кабана. За 100 г просили 25 гривень. За годину залишились лише кістки.
У 50-літровому казані козаки зварили справжню козацьку грибну юшку. За велику порцію брали 5 гривень.
Гостей зі Швейцарії підвезли на стадіон на кареті, запряженій 2-річним конем Орликом. 63-річний фірман Василь Лесюк каже, що, зазвичай, за катання бере 10 гривень. "Але сьогодні таке свято, гостей вожу задурно. Ми навіть карету раді такого діла взяли з Коломийського музею".
Організатор фестивалю Михайло Стовпюк пообіцяв, що у березні наступного року фестиваль органічної карпатської їжі поїде до Франції.
Фото: Ірина Копистинська/Gazeta.ua
Коментарі