вівторок, 26 квітня 2011 21:43

Українського журналіста не пустили в РФ на траурний мітинг

Українського журналіста не пустили в РФ на траурний мітинг

Заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Миколу Хрієнка, який їхав до Москви для підготовки матеріалу з траурного мітингу на чорнобильському меморіалі на Митинському цвинтарі, не впустили на територію Російської Федерації. Про це повідомляє сайт газети "День" у вівторок.

"24 квітня я виїхав до Москви потягом № 142 "Київ-Москва". О 20.00 за Києвом на російській залізничній станції Суземка після прикордонного контролю троє людей у формі, які представилися представниками прикордонної служби, повідомили, що я повинен зійти з поїзда і пройти з ними. На мою вимогу дати пояснення таким діям, російські прикордонники відповіли, що мені заборонено в'їзд на територію Російської Федерації - мої паспортні дані внесені в список нев'їзних.

Цей список - це цілий "талмуд" товщиною в три пальці. Після проведення протокольного допиту, в ході якого прикордонники з'ясовували мету поїздки, деталі моїх попередніх візитів до Росії, мене депортували в Україну поїздом № 89 "Москва-Жмеринка". О 1.20 25 квітня я повернувся до Києва", - повідомив журналіст видання.

Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко стверджує, що не було ніяких підстав для недопущення Хрієнка на територію Російської Федерації.

"Я обурений. Для того, щоб не пускати Миколу Хрієнка до Росії, не було ніяких підстав. Він - журналіст. А це перешкоджання його професійній діяльності", - зазначив він.

За даними видання, Хрієнко двічі проводив фотозйомку і готував матеріал з траурних заходів на Митинському кладовищі у Москві - в 1996 і 2007 роках. Він особисто знайомий з багатьма батьками похованих у Москві ліквідаторів.

"Найбільш високі російські чиновники в Україні повсюдно впроваджують "Руський світ", а мене не пустили до українських могил", - прокоментував ситуацію Хрієнко.

Видання звернулося до Міністерства закордонних справ України із запитом прокоментувати ситуацію й отримало відповідь директора Департаменту інформаційної політики Олега Волошина.

"Міністерство закордонних справ уважно поставилося до цього випадку. З цього приводу в МЗС був запрошений високопоставлений представник посольства Російської Федерації в Україні, якому була вручена нота, у якому українське зовнішньополітичне відомство просить надати роз'яснення інциденту із заслуженим журналістом України Миколою Хрієнком.

При цьому українське зовнішньополітичне відомство виходить з того, що свобода пересування громадян України та Росії через російсько-українську межу, у тому числі журналістів, є невід'ємною і важливою складовою українсько-російських партнерських відносин", - цитує Волошина видання.

Хрієнко є автором і виконавцем масштабного проекту "Українці за Уралом", який тривав з липня 2004 по червень 2010 року. Проект мав на меті дослідити життя етнічних українців, які проживають в азіатській частині Російської Федерації, і широко висвітлювався в українській і російській пресі. У три етапи подорожей журналіст подолав 118 тис км. За мотивами подорожей Хрієнка Національна телекомпанія України знімала документальні фільми, які транслювалися в ефірі Першого національного телеканалу.

Він також визнаний Людиною Року-2010 за версією видання.

Зараз ви читаєте новину «Українського журналіста не пустили в РФ на траурний мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути