неділя, 26 травня 2013 16:20
Анатолій Кужель
Анатолій Кужель
Директор консалтингової компанії «De Facto Consulting Group» http://defacto.com.ua/

Податок на нерухомість: поради для першопрохідців

Якщо ви власник квартири радянського типу з житловою площею 30 кв. м та невеликого будинку з 20 "квадратів", повинні сплатити податок на нерухомість. Проте, якщо маєте лише елітне помешкання в багатоповерхівці з житловою площею 119 кв. м, кошти, безсумнівно, збережете.

Парадокс! Але він закріплений на законодавчому рівні. Податок на нерухомість нараховують не на все помешкання, а лише на зайві метри житлової площі. Тому уникне цього податку власник квартири до 120 "квадратів" чи будинку до 250 "квадратів". Проте таку пільгу застосовують лише до одного об'єкта нерухомості, в якому власник зареєстрований. Якщо особа має інші помешкання, то за них доведеться сплатити повністю.

Податок розраховує податкова. Відповідне рішення та реквізити на оплату контролери мають розіслати адресатам до 1 липня поточного року. Після отримання цих листівок радимо перевірити зазначені в них дані.

Перш за все слід звірити оподатковану площу. Законодавець визначив, що сплатити доведеться лише за житлову площу. Дo неї, як правило, не належить площа кухонь, коридорів, ванних, комор, вбудованих шаф, iнших підсобних приміщeнь, площа житлових квартир i кімнат, що переведені дo нежитлових. Точні дані можна знайти в технічному паспорті на помешкання. Якщо цифри не збігаються, радимо негайно звернутися до податкової з відповідними підтверджуючими документами та звірити.

Зверніть увагу: законодавець звільнив від оподаткування гуртожитки, будинки сімейного типу, нерухомість, що належать прийомним сім'ям, в яких виховують троє і більше дітей, садовий або дачний будинок, але не більш як один такий об'єкт на одного платника податку. Тому в разі нарахування податку на визначені об'єкти слід відразу вказати на помилку контролерам. Якщо, наприклад, нарахували кошти на будинок у селі, в якому ви не проживаєте, то, посилаючись на абз. є) п. 14.1.129 Податкового кодексу України, вкажіть, що дім використовуєте виключно для позаміського відпочинку. Для підтвердження цього факту надайте копії документів, що вказують на ваше місце реєстрації, а отже і місце постійного проживання в іншому помешканні.

Про всяк випадок перерахуйте і суму на зайво нараховані "квадрати". Цього року за кожен метр житлової нерухомості доведеться платити не більш як 11,47 грн (якщо квартира до 240 кв. м, а будинок до 500 кв. м) або 30,97 грн (якщо більше).

До контролерів слід завітати й у випадку вашої незгоди з об'єктом оподаткування. Законодавець надав можливість власнику обирати ту чи іншу нерухомість, до якої буде застосована пільга. Якщо, наприклад, податкова зобов'язала вас сплатити за будинок 110 кв. м, а ви маєте квартиру 35 кв. м, то заощадливіше заплатити за останню.

Врахуйте, що такий податок сплачують наперед раз на рік. Тож, якщо ви запланували відчужити нерухомість у поточному році та не бажаєте повністю оплачувати податок, радимо звернутися до податкового органу для отримання розстрочки (суму розбивають на кілька місяців) чи відстрочки (надають перерву в оплаті).

Заслуговує уваги і ситуація, коли житло перебуває у спільній-частковій або у спільній-сумісній власності кількох осіб. Якщо у власників визначена частка, кожен платить пропорційно до належної йому площі, якщо ні, то визначають за домовленістю співвласників. Про обраного платника слід також повідомити інспектора податкової служби.

За наявності перерахованих обставин радимо не відтягувати з візитом до податкової і відразу вирішувати всі питання. Якщо у вас немає заперечень стосовно нарахованої суми, то здійснити оплату слід через установи банків та поштові відділення або через каси сільських та селищних рад. Квитанцію про оплату обов'язково залиште у себе. В разі виникнення питань у контролерів, ви зможете легко підтвердити сумлінність сплати податку, надавши копію квитанції.

Отже, пильнуйте, щоб не заплатити зайвого та зберегти сімейний бюджет.

Зараз ви читаєте новину «Податок на нерухомість: поради для першопрохідців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути