Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2021 10:40

Зеленський розповів про єдиний шлях звільнення політв'язнів із Криму

Зеленський розповів про єдиний шлях звільнення політв'язнів із Криму
Списки політв'язнів сформовані завдяки роботі українського омбудсмена. Фото: president.gov.ua

Російська влада відмовляється вести переговори про обмін політв'язнів з окупованого Криму.

Єдиним шляхом розв'язання цього питання може бути прямий діалог із президентом РФ Володимиром Путіним, заявив журналістам президент України Володимир Зеленський під час спілкування на острові Зміїний у рамках проєкту "Кримська редакція".

"Питання політв'язнів повністю загальмоване. Сьогодні я іншого виходу не бачу. Можливо, зможемо напрацювати нові рішення саме під час "Кримської платформи", яка стартує 23 серпня в Києві", - сказав він.

Списки політв'язнів сформовані завдяки роботі українського омбудсмена. Але в питанні звільнення кримчан важіль рішень на боці Росії.

"Для Кремля ці люди - не українські політв'язні. Адже там не визнають, що окупували Крим. Росіяни відокремлюють списки тих, хто в ОРДЛО, і списки тих наших людей, які перебувають у Криму або вже на території РФ. Ми ж навпаки об'єднуємо ці списки й говоримо про те, що питання обміну всіх на всіх - це обмін винятково з кримчанами", - додав Зеленський.

Україна закликає світових лідерів тиснути на Путіна задля звільнення політв'язнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський оголосив про будівництво потужного флоту

"Кримська платформа" - дипломатична ініціатива України, у перспективі - міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.

17 серпня в окупованому Росією Криму відбулися чергові масові обшуки в будинках кримських татар у Сімферопольському, Бахчисарайському районах, а також у Балаклавському й Нахімовському районах Севастополя. Затримали п'ятьох кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів про єдиний шлях звільнення політв'язнів із Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути