Ексклюзиви
понеділок, 29 жовтня 2018 15:16

Війна на Азовському морі: чому Росія не атакує відкрито

Війна на Азовському морі: чому Росія не атакує відкрито
На Азовському морі зараз іде війна - британський полковник. Фото: rbc.ua

На Азовському морі триває війна, яка більше схожа на політичну гру, ніж на військовий конфлікт.

Позиція двох сторін в Азовському морі - не атакувати одне одного. Росія отримує більше вигоди від зупинки порту Маріуполя, ніж від нападу. Таку думку у інтерв'ю для "Ліга" висловив полковник британської армії у відставці, військовий експерт Глен Грант.

"Росії просто нема на що нападати в Азові. Але через Маріуполь в Україні стало більше проблем, тому що зупиняється бізнес і намічається колапс. Створюється внутрішня напруга в Україні, що полегшує завдання для Росії," - вважає Грант.

Він також прокоментував рішення України про створення там військово-морської бази.

"Найголовніше - правильна структура команд в Азовському морі, правильна координація національних сил, охорони, повітряних сил, поліції. І потрібно вирішити, де буде штаб-квартира - тільки на Азовському морі або ще в районі Одеси. Впевнений, якщо Україна залагодить ситуацію в Азовському морі, то Росія почне створювати проблеми в іншому місці. Росія - це не та проблема, яка просто зникне", - розповів британський офіцер.

Також Глен Грант прокоментував, чи потрібен Путіну Крим.

"Зараз уже це тільки збереження обличчя. Єдине, що він тепер може втратити, - це обличчя. Частина його політики - демонстрація, який він сильний чоловік, що він може і що він зробив. (Анексія - Gazeta.ua) Криму не була тільки заради Криму, це було для того, щоб вибити з колії та перемогти Україну, показати, що Україна - це власність Росії. Але він не передбачав ефект, антипутінський та антиросійський. Впевнений, що він не очікував, що українське суспільство стане і піде на фронт 2014-го", - розповів Грант.

Крім того, полковник переконаний, що Україні вдасться повернути Крим.

"Міжнародні співтовариства будуть солідарні в позиції щодо Криму, міжнародний порядок буде відновлений. Найсерйозніші країни-гравці на міжнародній арені не хочуть бачити світ, в якому вони не знають, що станеться з ними завтра. У нас більше 70 років миру, і люди хочуть продовження цього світу," - наголосив він.

Військовий експерт переконаний, що заморожений конфлікт на Донбасі існуватиме у тому випадку, якщо Україна буде і надалі стороною в "Мінську", де все буде, як і раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маленька радянська армія програє великій" - офіцер ЦАХАЛу порадив, як здолати Росію

"Формальна позиція Росії в цілому: добре, ми не атакуємо, але ми і не рухаємося назад. Якщо Україна це приймає, то це політичне рішення, тому що це означає продовження нинішнього положення, без боїв, по суті, формалізація того, що Донбас - це не частина України. Ситуація стає напруженою, більше 4 років Україна не контролює Донбас. І в якийсь момент це стане надзвичайно складною проблемою. Подивіться на Молдову, Придністров'я - 28 років, це дуже довго. Донбас може стати замороженим конфліктом. Але абсолютно ясно, що Україна його не прийме. Потрібно продовжувати політику того, що повернення Донбасу відбудеться. Як і буде повернення Криму," - додав Глен Грант.

В Азовському морі вже більше 120 кораблів і катерів РФ. "Ситуація (в Азовському морі - Gazeta.ua) серйозна і досить загрозлива", - заявляє заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк.

Зараз ви читаєте новину «Війна на Азовському морі: чому Росія не атакує відкрито». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути