понеділок, 11 вересня 2017 07:09

Від сильного землетрусу люди вкорочували собі віку
5

Землетрус в Криму 1927 року
Фото: crimeanblog.blogspot.com
Землетрус в Криму 1927 року
Землетрус в Криму 1927 року
Землетрус в Криму 1927 року
Землетрус в Криму 1927 року

11-12 вересня 1927 року на Південному березі Криму стався землетрус, який призвів до чисельних руйнувань. Постраждали міста від Севастополя до Феодосії. Згодом про "Кримські землетруси" згадали в романі "Дванадцять стільців" Ільфа й Петрова.

Перший землетрус трапився 26 червня 1927 року, проте не викликав серйозних руйнувань та жертв.

Натомість другий землетрус у ніч з 11 на 12 вересня був значно сильнішим. Викликав серйозніші наслідки. Негода завдала значних руйнувань будівлям. Троє осіб загинули і ще 65 поранені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унаслідок найбільшого за останнє століття землетрусу в Мексиці загинули вже 58 людей

Від жаху люди втрачали розум. Кримчан розбудили потужні поштовхи, які супроводжувалися виттям собак, підземним гулом, спалахами світла та хрускотом ламаних стін. У паніці люди вистрибували з вікон. Від переляку люди істерично сміялися, не могли зрушити з місця або ж вчиняли самогубства.

Осередок землетрусу був під морським дном, південніше Ялти, і витягнувся вздовж узбережжя. За офіційними даними, в епіцентрі сила поштовху досягала 9 балів.

Ще задовго до землетрусу погода давала перші ознаки. В середині літа температура морської води раптово опустилася до 12 градусів. За кілька днів до 11 вересня в Ялті у безвітряну погоду на морі йшли хвилі метрової висоти. Тварини помітно турбувалися й відмовлялися від корму. А вночі перед негодою рибалки чули гул на морі між Алуштою й Судаком.

Перший вибух трапився близько півночі. У будинках тріскало скло, відвалювалася штукатурка, тріскотіли підлоги й стелі, гуркотіли залізні аркуші на дахах, падали димарі. За першим поштовхом, що тривав не більше 10 секунд, пішов другий.

Унаслідок землетрусу відбулися обвали й зсуви в горах. Протягом 11 годин відбулися 27 сильних поштовхів. За всі дні зареєстрували понад 200 поштовхів.

На морі під Севастополем з'явилися величезні стовпи диму й вогонь. Виявилося, що це горів метан, який піднявся з дна моря. Сильні руйнування спостерігалися й у Сімферополі. Багато селищ у передгірній і степовій частині Криму були зруйновані. В Алушті були ушкоджені готелі й Генуезька вежа, в Алупці — Воронцовський палац і мечеть. Утворювалися завали на шосе під Ореандою, сильно постраждав Кікенеїз, відбулися обвали на горі Кішка. У районі Ялти постраждали 70% будівель.

Негода тривала кілька днів, навіть 15 вересня ще відчувалися поодинокі поштовхи.

Землетрус в Японії може стати спусковим механізмом до підземних поштовхів в інших місцях планети. В Україні найнебезпечнішими зонами є Українські Карпати та Кримські гори. Тут щороку відбувається від п'яти до двох десятків дрібних поштовхів.

Зараз ви читаєте новину «Від сильного землетрусу люди вкорочували собі віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути