Ексклюзиви
четвер, 15 жовтня 2020 14:13

Україна виступила за посилення присутності НАТО в Чорному морі

Україна виступила за посилення присутності НАТО в Чорному морі
Постійна присутність НАТО в Чорному морі обмежить російську агресію в світі. Фото: Facebook Emine Dzheppar

Україна виступила за посилення присутності сил НАТО у Чорному морі.

Таким чином можна завадити подальшому захопленню акваторій Азовського, Чорного та Середземного морів росіянами, повідомляє Укрінформ.

"Говорили про безпеку в Чорному морі. Я знову підкреслила позицію України, що має бути візія того, яка присутність НАТО в Чорному морі через агресію РФ, через наслідки мілітаризації Криму, які не лише про безпеку України, а як мінімум стосуються країн Чорноморського басейну і Середземномор'я. Це більше коло країн", - розповіла заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на зустрічі із членом групи експертів високого рівня в рамках NATO 2030 Reflection Process послом Таджаном Ільдемом в Анкарі.

Джапарова каже, що Північноатлантичний альянс розглядає Азовське, Чорне та Середземномор'я як "один безпековий пояс". Роль НАТО завадить діям РФ в цьому регіоні.

"Росія перетворила Азовське море на своє внутрішнє озеро, те саме хоче зробити з Чорним морем (де трохи інша географія впливів), і те, що відбувається в Сирії та Лівії, напряму пов'язано з їхніми військовими можливостями та розвитком військових баз у Криму. Це накладає відбиток на їхні апетити та спроможності в Середземномор'ї, на Близькому Сході та у Північній Африці. Ми кажемо про нерозривність та взаємозв'язок всіх цих процесів і вважаємо, що, аби зупинити Росію або не давати розвиватися цим апетитам РФ, НАТО має відігравати провідну роль через постійну присутність у Чорному морі", - вважає Джапарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС заговорили про Кримський саміт

NATO 2030 Reflection Process — це ідея Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Вона має окреслити майбутнє альянсу на 10 років та більше.

"Йшлося про роль України в цьому процесі. Ми вважаємо, що безпека країн НАТО, безпека України - нероздільні. У нас є амбіція - стати повноправним членом цієї організації. Вона інкорпорована в Конституцію, і всі наші реформи в системі безпеки й оборони йдуть відповідно до тих інструкцій та критеріїв, які є в НАТО. Дуже важливий елемент - Річний національний план, який ми виконуємо. Цього року він складався з 482 пунктів, торік - більше 300. Ми щороку звітуємо по виконанню РНП", - наголосила заступниця міністра закордонних справ України.

Україна та Британія мають намір започаткувати спільний проєкт зі створення ракетного катера з урахуванням побажання українських військових.

Для цього вже найближчим часом очікується візит британських фахівців для проведення консультацій на рівні експертів в Україні, повідомляє Міністерство оборони України.

Зараз ви читаєте новину «Україна виступила за посилення присутності НАТО в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути