пʼятниця, 30 листопада 2018 16:39

Спецслужби Росії намагались завербувати українця

Спецслужби Росії намагались завербувати українця
Російські силовики зацікавилися чоловіком, бо він мав відкриту проукраїнську позицію. Фото:cdn2.img.ria.ru

У Службі безпеки заявили, що російські спецслужби намагалися використати в Україні своїх агентів під виглядом псевдоцерковників.

Співробітники "кримської філії" ФСБ змушували чернівчанина, який до березневих подій 2014-го мешкав у Криму, вчинити державну зраду, повідомили у прес-службі відомства.

За даними СБУ, російські силовики зацікавилися чоловіком, бо він мав відкриту проукраїнську позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські бухти віддають у користування ФСБ

"До того ж чоловік був прислужником в одному з монастирів, тому "таваріщі" вирішили використати його за релігійною лінією. Розвідувальні завдання на території України він мав виконувати під виглядом монаха", - йдеться у повідомленні.

"А щоб чоловік став більш зговірливим, то продовжувачі традицій КДБ, за звичкою, помістили його на примусове лікування до психіатричної лікарні. Через кілька місяців чоловіку все ж вдалося звільнитися та повернутися на материкову Україну", - додали у Службі безпеки.

Також повідомляється, що, крім цього, працівники ФСБ Росії планували використати власного громадянина для виконання спеціальних завдань у мусульманському середовищі на території РФ та України.

"Для цього чоловік мав пройти "курс молодого бійця" в освітніх закладах релігійної спрямованості Близького Сходу або Південної Азії", - заявили в СБУ.

Там додали, що після відмови його певний час тримали під вартою за звинуваченням у розповсюдженні наркотиків, а після повторної пропозиції конфіденційного співробітництва росіянин поспіхом залишив країну. У відомстві повідомили, що наразі росіянин сподівається отримати статус біженця та залишитись жити в Україні.

Слідство ФСБ РФ звинувачує українських моряків у тому, що вони "мали умисел" на незаконне перетинання російського державного кордону у складі організованої групи.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби Росії намагались завербувати українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути