понеділок, 28 вересня 2020 15:40

Система водопостачання Сімферополя забруднена стічними водами

Система водопостачання Сімферополя забруднена стічними водами
Річка Салгир в Сімферополі забруднена стічними водами. Фото: Ігор Меліка/ igormelika.com.ua/

У кримської річки Салгир, яка живить Сімферопольське водосховище, критичний рівень забруднення каналізаційними стоками. В межах Сімферополя показники забруднення перевищують допустимі в тисячу разів.

Про це з посиланням на заяву голови окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксьонова повідомляє "КримSOS".

"Річка Салгир у нас отримує майже 70 тисяч кубометрів каналізаційних стоків. Ми заявили ще раз в федеральний уряд, щоб все-таки в Укромному поставити сучасні очисні, але є питання, що система очищення каналізаційних стоків інша. Забруднення в межах Сімферополя по Салгиру за деякими показниками в тисячу разів вище норми", - сказав Аксьонов під час наради з проблем водопостачання.

2 тижні тому мешканці будинків по вулиці Чонгарській у Сімферополі повідомляли, що з кранів ллються нечистоти. Влада міста тоді повідомила, що причина в самовільній забудові, під час якої пошкодили міські комунікації.

"Ділянка вулиці не каналізована. Її жителі порушили цілісність відоводів. З кранів йшла рідина з вигрібних ям. Така унікальна ситуація сталася, якої ніколи в житті в нашій практиці не було, коли при порушенні цілісності водоводу туди засмоктало нечистоти, - коментував ситуацію очільник підконтрольного РФ підприємства "Вода Криму" Володимир Баженов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського пояснили, чому Крим лишили без води

За словами Баженова, водопостачання Сімферополя має величезні проблеми. Води катастрофічно не вистачає - з Сімферопольського водосховища беруть "все, що можна взяти" - близько 34 тисяч кубометрів води на добу, але не більше.

Сімферопольське водосховище утворене на річці Салгир - найбільшій на Кримському півострові. Водосховище використовують для забезпечення питною водою міста Сімферополя, а також Сімферопольського та Бахчисарайського районів.

На відновлення Північно-Кримського каналу, яким до півострова постачали дніпровську воду, потрібен час і великі ресурси. Тож навряд чи колись канал буде відновлений.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив колишній міністр туризму Криму, колишній голова Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з водогосподарського будівництва та зрошувального землеробства Олександр Лієв.

Зараз ви читаєте новину «Система водопостачання Сімферополя забруднена стічними водами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути