пʼятниця, 04 вересня 2020 18:47

Україна не зможе відновити водопостачання у Крим - експерт

Україна не зможе відновити водопостачання у Крим - експерт
Експерт ввважає що запустити Північно-Кримський канал уже неможливо. Фото: myks.com.ua

На відновлення Північно-Кримського каналу, яким до півострова постачали дніпровську воду, потрібен час і великі ресурси. Тож навряд чи колись канал буде відновлений.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив колишній міністр туризму Криму, колишній голова Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з водогосподарського будівництва та зрошувального землеробства Олександр Лієв.

Він пояснив, що за 6 років окупації Криму система подачі дніпровської води на півострів стала непридатна для використання.

"Канал уже запустити неможливо, навіть якщо було б бажання. Він зараз технічно непридатний прийняти дніпровську воду. На його відновлення знадобиться 2 роки і щонайменше мільярд гривень. Це – не тільки сам канал, а й тисячі кілометрів розвідних мереж, 570 насосних станцій, велика інфраструктура, яка 6 років не експлуатується і вийшла з ладу", - сказав Лієв.

На його думку, Крим колись повернеться до України. Але матиме велику проблему в степових регіонах, пов'язану з відсутністю води. Там уже зараз демографічна криза й тотальне безробіття. Але окупаційній владі байдуже до людських проблем. Бо для Кремля питання каналу - не турбота про мешканців окупованих територій, а лише інструмент пропаганди, нібито в кримчан немає питної води через перекритий канал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук назвав умову повернення води в Крим

Проблеми з водою у Сімферополі та Бахчисарайському районі мають циклічний характер і пов'язані з посушливою погодою, каже експерт. Дніпровська вода для півмільйонного Сімферополя була не основним, а резервним джерелом.

"Водою місто живиться з декількох джерел. Сімферопольське водосховище - від річки Салгир, русло якої перекрите. Це одне з найбільших основних джерел Сімферополя. Артезіанські свердловини, які були, є і зараз - їх експлуатують, як і завжди. Є ще Аяньське та Партизанське водосховища. І ще одне резервне джерело, якщо інших не вистачатиме в посушливі роки. На такий випадок побудували Міжгірське водосховище. Єдине з перелічених, що наповнювалося з Північно-Кримського каналу", - розповів Лієв.

Місткість цього водосховища - майже 50 млн куб. м води. Воно, окрім того, що підживлювало місто, ще й поповнювало підземні запаси води. Аджез нього йшли величезні втрати води через фільтрацію в землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим без води: окупанти визнали, що не можуть забезпечити півострів

Експерт зауважує, що питання каналу не пов'язане з питною водою. Адже на питні потреби увесь Крим споживає майже 200 млн кубометрів води. При цьому своєї має приблизно 300 млн кубометрів на рік. А Північно-Кримським каналом надходило 1,3 млрд куб. м.

"Питні потреби, як бачимо, в цьому обсязі – 1,6 мільярда – займають невелику частку. Треба розуміти, на що йшла ця вода. Це сільське, рибне господарство, рисоводство. З цього обсягу води 750 мільйонів кубометрів – тобто, половина – йшла на вирощування рису. І задіяно було в цій галузі 10 тисяч людей. Тому це ілюзія, що вода – щоб пити. Але в цьому випадку - не про це", - пояснив Олександр Лієв.

Заступник постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева повідомила, що Київ не планує відновлювати подачу дніпровської води в Крим до деокупації півострова. За її словами, в України є чітка позиція, яку, зокрема, озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, що вся відповідальність за те, що відбувається в Криму, лежить на боці окупантів. Відповідно, Росія повинна забезпечити населення всіма потрібними ресурсами.

Зараз ви читаєте новину «Україна не зможе відновити водопостачання у Крим - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути