Ексклюзиви
понеділок, 09 жовтня 2017 16:34

Путін обчистить Ханський палац, як Сталін — Ермітаж

Путін обчистить Ханський палац, як Сталін — Ермітаж
Будівництво палацу почалося на початку XVI ст. пілд час правління ханів Сахіба і Герая. Фото: Вікіпедія

Так званий комітет з держреєстрації та кадастру Криму російської окупаційної влади оформив право власності на колишню резиденцію кримських ханів у Бахчисараї — єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури.

Серед загарбаних цінностей — гаремний корпус, Соколина вежа, Мала Ханська мечеть та ще більше 20 будівель. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на прес-службу Держкомрегістру окупованого Криму.

У кримських татар вважають, що "націоналізація" — спроба по-тихому знищити безцінний пам`ятник історії та культури кримськотатарського народу, ще й заробити на ньому. Про це заявив Gazeta.ua голова Центрального виконавчого комітету Курултаю Заїр Смєдляєв

— Нова влада думає лише про власну кишеню. Я вже казав, що величезні фінанси виділяють на дороги, але їздити цими "відремонтованими дорогами" неможливо. Заявили про масштабну реставрацію Ханського палацу, але все проходить в закритому режимі. Хоча музей є претендентом на включення до списку об`єктів всесвітньої спадщини і всі зміни мають погоджуватися із експертами ЮНЕСКО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скіфське золото повернуть в Україну

— Кожна деталь палацу має величезну архітектурну і історичну цінність, - пояснює Заїр Смєдляєв, - а під час "реставрації" її легко витягнути і замість повернути на місце продати на чорному ринку. Щодо "націоналізації" - не думаю, що наступного ж дня нові "власники" знесуть старий палац. Але така поспішність наводить на погані думки. Мабуть, це зроблено, щоб дати додаткову можливість кримським шахраям розтягти і дорогоцінне майно на території комплексу. Так, як колись радянські вожді розтягли картини Ермітажу...

У міністерстві з окупованих територій не змогли прокоментувати ситуацію. Нагадуємо, що РФ виділила на повну реконструкцію Ханського палацу 1,6 млрд рублів (більше 700 млн. грн.). Окупанти обіцяють, що вже на початку 2018 року в оновленій мечеті проводитимуть намаз.

Торік Міністерство культури України заявило протест проти будівельних робіт на території Бахчисарайського заповідника, які можуть зашкодити унікальному пам`ятнику історії і архітектури. Над палацом ХVI століття окупанти планували металевий навіс, а для оновлення Ханської мечеті - розібрати її до фундаменту.

Зараз ви читаєте новину «Путін обчистить Ханський палац, як Сталін — Ермітаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути