Ексклюзиви
понеділок, 15 червня 2020 13:27

Порошенко в суді про держзраду Януковича обурився спробам виправдати Росію за анексію Криму

Порошенко в суді про держзраду Януковича обурився спробам виправдати Росію за анексію Криму
Порошенка прийшов до суду у справі про здачу Криму. Фото: reuters.com

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко під час виступу в апеляційному суді у справі про державну зраду Віктора Януковича обурився спробами сторони захисту на догоду Росії перекласти відповідальність за анексію Криму та війну на Донбасі на Україну і виправдати російську агресію проти нашої держави.

"Спроба не визнавати російську агресію, яка звучить у залі Київського апеляційного суду, є антидержавною і антиконституційною. Протягом усіх 5 років на усіх міжнародних майданчиках був визнаний факт російської агресії у Криму, яка почалася 20 лютого 2014 року. Захоплення Криму де-факто було закінчено 27-28 лютого. Я особисто свідчу про те, що Крим був захоплений російськими військами під час мого візиту", - наголосив Порошенко.

"Наголошую, що за втрату території України, яку весь світ і міжнародне право кваліфікує як російську агресію, незаконну анексію Криму, яка підпадає під усі визначення міжнародного права, і я би просив Високий Суд використовувати саме цю термінологію, а не "втрата території", відповідає за це колишній президент Янукович, який легітимізував анексію", - зазначив Порошенко.

Він повідомив, що коли прибув до Криму, то особисто бачив російські війська, мав інформацію про їх присутність на аеродромі у Сімферополі, про десантні кораблі з Новоросійська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Готовий підставити плече" — Порошенко звернувся до Зеленського

"Якщо ви проаналізуєте інформацію, яка стала публічною, про перехоплення розмов керівництва РФ, вони давали чіткі вказівки про атаки на мене та недопуск до Сімферополя. І всебічно мені перешкоджали. Та мене це не зупинило, і я провів усі необхідні зустрічі у Криму. До речі, я був єдиним, який приїхав із цією місією. Коли я повернувся до України, вніс пропозиції негайно організувати консультативну групу, у якій представники Верховної Ради Криму взяти участь не змогли, бо Крим уже знаходився під окупацією", - нагадав Порошенко.

"Рішення президента Януковича звернутися до президента РФ Путіна всупереч Конституції із запрошенням іноземних військ на територію України і здійснення агресії зробило його злочинцем. Злочин Януковича був продемонстрований 1 березня 2014 року російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді представником російської влади було продемонстровано лист, яким Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, якими були здійснені спроби легітимізувати російську агресію в Криму", - додав Порошенко.

Допит Порошенка відбувається за клопотанням захисту підозрюваного у держзраді четвертого президента України Віктора Януковича нібито у зв'язку з неповним допитом в суді першої інстанції.

Також допитати у справі планують експрем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Проте пресслужба "Народного фронту" заявила, що останній не отримував повістки про виклик до суду як свідок.

Православна церква України назвала неприпустимими порушення кримінальних справ за політичними мотивами проти п'ятого президента України Петра Порошенка.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко в суді про держзраду Януковича обурився спробам виправдати Росію за анексію Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути