Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2017 18:30

Половина довгожителів у Криму померли - активіст

Половина довгожителів у Криму померли - активіст
"В Крим з північного Кавказу масово приїздять чеченці, дагестанці, черкеси, кабардино-балкарці", - стверджує активіст Артем Чайковський

В окупованому Криму корінне населення замінюють приїжджими з північного Кавказу. Про це Gazeta.ua розповів Артем Чайковський, експерт "Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень". Організація проводить соцопитування на півострові.

"Навесні 2014 року в Криму була масова істерія. Хтось пустив дезінформацію, що сюди їде поїзд з бойовиками Правого сектора, які будуть різати і карати. Ширили плітки, буцімто Правий сектор дав команду кримським татарам точити ножі і влаштувати "Вальпургієву ніч". Почались політичні репресії: залякування, побиття, викрадення людей, віджимання бізнесу та погроми в мечетях. Сьогодні істерія вже пройшла, але зіграла свою роль. Проукраїнське населення в Криму змушене приховувати свої погляди", - вважає активіст.

За його словами, триває заміщення населення Криму, як і в 1950-ті роки, коли на місце депортованих кримських татар заселяли росіян.

"Багато кримських татар змушені були виїхати. Молоді хлопці тікали на материк від строкової служби в російській армії. Хто не втік, відправляють служити в центральну Росію, на Кавказ, Якутію. До окупації серед кримських татар було чимало довгожителів, дідусів по 80-90 років. За даними наших опитувань, майже половина повмирали через погіршення умов життя та постійний пресинг на наш народ", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму не варто чекати протестів, там вірять у "царя-батюшку" - журналіст

Тим часом, як стверджує Чайковський, в Крим з північного Кавказу масово приїздять чеченці, дагестанці, черкеси, кабардино-балкарці. Почуваються на півострові комфортно, поступово замінюючи корінне населення.

"Звісно, Крим рано чи пізно ми повернемо. Але час грає проти нас. Що довше триватиме цей процес, то менше там буде наших людей", - каже Артем Чайковський.

Через будівництво Керченського мосту російська окупаційна влада в Криму скоротила витрати на соціальні потреби населення, медицину. Про це заявив журналіст Олег Батурін.

Зараз ви читаєте новину «Половина довгожителів у Криму померли - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути