понеділок, 25 вересня 2017 13:57

Зникнення, катування і позасудові страти: в ООН заявили про порушення прав людини в Криму

Зникнення, катування і позасудові страти: в ООН заявили про порушення прав людини в Криму
Росія серйозно порушує права людини в Криму Фото: http://nv.ua

Росія серйозно порушує права людини в Криму, ситуація погіршується. На півострові фіксують тяжкі порушення прав людини. Серед них - свавільні арешти й затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження, катування і щонайменше одна позасудова страта.

Жертвами ставали кримчани різного етнічного походження, проте особливих утисків зазнають кримські татари. Про це у своїй доповіді написали в управлінні Верховного комісара ООН з прав людини

Експерти також констатують, що на півострові значно звузилися "можливості публічного прояву української культури та ідентичності". Особливу увагу в ООН приділили автоматичному наданню російського громадянства жителям Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали, як закінчується оксамитовий сезон у Криму

"Нав'язування громадянства жителям окупованої території можна прирівняти до примушення їх до присягання на вірність державі-супротивнику, що заборонено четвертою Женевською конвенцією", - пишуть автори доповіді.

Для покращення становища в галузі прав людини в Криму автори доповіді висловили 20 рекомендацій російському уряду. Зокрема, дотримуватися прав людини всіх жителів півострова, виконувати "зобов'язання, покладені на окупаційну державу відповідно до міжнародного гуманітарного права. Забезпечити належний і безперешкодний доступу міжнародних місій зі спостереження за ситуацією з правами людини й правозахисних неурядових організацій до Криму".

Експерти висловили рекомендації і для українського уряду. Серед них - "зняти всі обмеження свободи пересування до Криму та з Криму, які не є необхідними" та "спростити отримання документів про громадянський стан, освіту та інших державних послуг жителями Криму".

Росія усіляко намагається легалізувати анексію Криму та запрошує для цього на півострів іноземні делегації. Про це у блозі "Обозревателя" написав Юрій Смілянський, кримський економіст, переселенець, експерт благодійного фонду "Майдан закордонних справ".

Зараз ви читаєте новину «Зникнення, катування і позасудові страти: в ООН заявили про порушення прав людини в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути