субота, 04 листопада 2017 17:09

Полонений кримський татарин розповів про тортури у ФСБ

Полонений кримський татарин розповів про тортури у ФСБ
Чоловіка катували і змушували зізнатися у злочинах. Фото: "Авдет"

Мешканця Криму Ріната Параламова викрали з дому російські спецслужби.

"З ранку прийшли, близько шести, провели поверхневий огляд, вилучили оргтехніку: планшет, мій телефон і нетбук дружини. Сказали, що треба зробити експертну оцінку. Я так розумію, це всього лише була причина мене забрати. На цій підставі сказали: "Проїдемо в найближче відділення, там проведемо експертну оцінку, що там міститься — і ти вільний", — розповідає він на "Громадському".

У Параламова четверо дітей. Вони прокинулись і почали плакати. Чоловіка до дітей не впустили.

"Я сказав, нехай тут проводять оцінку. Він каже: "Ні, ти повинен з нами проїхати". Дали знати, що я в будь якому разі з ними поїду. Цей слідчий м'яко розмовляв. Стояв один (який надалі мене бив), він грубіянив: хамив, завжди мене квапив, не давав зосередитися. Він грубо розмовляв. Коли я сказав, що: "Дивись, це не обшук, а огляд — написано ось, зверніть увагу". А він: "Ти, такий розумний знайшовся!" Я говорю: "Мені потрібен адвокат", — "Адвокат вже пізно, це треба до обшуку". Так вони намагалися по-всякому з'їжджати". - розповідає Параламов.

Силовики відібрали у всіх мешканців телефони. Зробили лише один дзвінок. Завдяки цьому люди дізналися, що сталося. Біля будинку зібралося 50 осіб.

Чоловіка повезли в авто. Надягнули на нього наручники та мішок на голову.

"Привезли у відділення, посадили на такий самий стілець, на якому я зараз сиджу. Я сидів певний час, а потім почали ставити питання. Я вимагав адвоката, посилався, що не буду говорити проти себе (є ст. 51). На мою вимогу прийшов чоловік і каже: "Я твій адвокат" і наніс удари. Перший раз вдарив, другий і дав знати: вимагатимеш — я буду приходити (чи то пак — ні тобі адвоката). Сказали, що у мене два варіанти: "Ми з тобою тут не жартуємо. Або робиш, як ми говоримо, — будеш здоровим. Або втратиш здоров'я, і все одно будеш робити, як ми говоримо". Загрожували перейти до якогось наступного етапу, до якого вони надалі перейшли — тортури струмом", - розповідає Параламов.

"Зняли наручники, підняли. Я сидів — руки за спину і замотали скотчем дуже сильно, що неможливо рухати було. Ноги замотали практично до коліна скотчем. Поклали обличчям до землі, оголили сідниці, заліпили щось скотчем. Періодично я відчував розряди по тілу.

Спочатку було дуже боляче. Я кричав, намагався чинити опір, але вони тиснули на спину, ноги тиснули, голову зафіксували. Другий раз, коли вони повторили те ж саме, я хотів крикнути, а він надів на рот і перетягнув — що стало з щелепою, вона не закривалася. Я зрозумів, що втратив свідомість. Я не пам'ятаю, що відбувалося, пам'ятаю, що захлинувся і так прийшов в себе. У мене йшло щось з рота, я відчував, але не бачив цього.

Потім мене підняли та почали дивитися. Один почав матюкати: "Що ти прикидаєшся, дуриш?!" Інший почав шкодувати, третій ще якось реагував — кожен по-своєму. Уколи почали робити. Два уколи зробили. Вони говорили, що зараз легше стане. Але наскільки правдиві їхні слова, я сумніваюся. Я не знаю, які уколи, мені не показували. Я бачив, що він зробив у плечі і в сідницю. Від уколів нічого не відчув", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чубаров розповів, хто стоїть за вбивствами кримських татар

До Паралпмова зайшов чоловік і зняв мазок із рота. Потім прийшов інший та вдарив його у груди.

"Я захрипів від болю, скрутився трошки, вони мене вирівняли. Зайшла жінка. Вона сказала зняти з мене мішок, верхній одяг. Там у мене пайта була і футболка під нею. Пайту зняли, вона тиск померяла. Зробила укол всередину порожнини рота, взяла шматок марлі, був у неї великий. Двоє тримали мене (один або двоє тримали голову, я збоку не бачив). Вона почала намагатися щось зробити з моїм ротом", - розповідає політв'язень.

Викрадачі думали, що чоловік їх обманює. Продовжували катувати його током.

"Вони мене посадили, я сидів на колінах. Руки були за спиною скотчем прив'язані. Після того, як били струмом, підняли на коліна. Я відчув, як ремінь, щось широке під щелепою пройшло, і зверху він тягнув. Я не знаю, що це було. Думаю, як затягування ременя роблять. Один раз смикнув — я видав такий звук, не знаю, як його назвати, від болю. І другий раз він дуже сильно смикнув — щелепа закрилася. Він так її залишив: "Можеш", — каже. Поклали і почали набагато сильніше бити

Потім поклали і почали бити струмом. Але струмом вже били набагато сильніше. Я почав молитися: думав все вже, перестав кричати. Після цього вони мене підняли в такому ж положенні. Стягнули штани, оголили зад і капнули щось желеподібне. Сказали: "Зараз ми тебе будемо ґвалтувати: кийок сунемо, трубку сунемо, дріт сунемо".

Також сказали: "Це ж нетбук дружини? О, дивись, щось є виявляється. Зараз і дружина буде поруч. Хочеш, ми наведемо її, хочеш, ще сходимо до інших твоїм родичів?" У мене язик сильно не функціонував, я спробував сказати, що все, коротше, я підпишу. "Ось, можеш, коли хочеш!", — каже, ще так, з глузуванням: — "А ти тут сидиш і граєшся з нами". Після цього я підписав ці протоколи, заяви".

Політв'язень написав, що у 2014 році в лісосмузі села Дворіччі знайшов тротил, патрони та запалювачі. Його возили на "слідчі експерименти". Записували на відео. Звинуватили в участі у Хізб ут-Тахрір.

14 вересня, чоловіка знайшли сильно побитим на автовокзалі у Сімферополі. Спершу він лише плакав, а потім розповів, що його катували, доки він не втратив змогу рухатися.

Зараз ви читаєте новину «Полонений кримський татарин розповів про тортури у ФСБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути