середа, 20 листопада 2019 20:45

Меджліс зробив важливу заяву щодо кримськотатарської автономії

Меджліс зробив важливу заяву щодо кримськотатарської автономії
Меджліс просить внести в Раду законопроекти щодо кримськотатарської автономії. Фото: ТСН

Меджліс кримськотатарського народу закликав президента Володимира Зеленського негайно внести в Раду законопроекти про кримськотатарську автономію.

Про це йдеться в заяві Меджлісу, повідомляє колишній представник президента України в Криму Борис Бабін в Facebook.

"Закликає президента України негайно подати у ВРУ законопроекти, підготовлені робочою групою Конституційної комісії: "Про внесення змін до розділу Х Конституції України "Автономна Республіка Крим", "Про статус кримськотатарського народу", "Про корінні народи України", - йдеться в тексті.

У заяві Меджліс також підкреслив неприпустимість визначення статусу Криму та прилеглих до нього морських просторів Чорного та Азовського морів, включаючи Керченську протоку та Сиваш, а також встановлення режиму таких просторів та ресурсів, форм користування ними та їх захисту без вільної, попередньої та усвідомленої згоди кримськотатарського народу, висловленого через його представницький орган – Меджліс кримськотатарського народу.

У заяві також наголошується, що будь-які угоди, рішення або дії органів влади будь-якої держави, пов'язані з територією Криму, включаючи прилеглі акваторії Чорного та Азовського морів, Керченської протоки та затоки Сиваш, що утискають права та інтереси кримськотатарського народу – корінного народу Криму, є неправомірними з моменту їх схвалення чи вчинення, не визнаються та не будуть визнані кримськотатарським народом, а зміст укладених без участі кримськотатарського народу угод та домовленостей у цій сфері є таким, що не відповідає вимогам природного, звичаєвого та договірного міжнародного права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний суд став на бік України в спорі проти Росії

"Зазначена заява прямо стосується подальшої долі двох договорів, а саме "Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 24 грудня 2003 року" та так званої "Угоди між Державним комітетом України з рибного господарства та рибної промисловості та Комітетом Російської Федерації з рибальства з питань рибальства в Азовському морі від 14 вересня 1993 року", адже звісно ці договори були схвалені без попередньої, вільної та проінформованої згоди кримськотатарського народу", - додав Бабін.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк підтвердив, що Росія заважає свободі судноплавства та розвитку морської індустрії України на Чорному та Азовському морях.

Зараз ви читаєте новину «Меджліс зробив важливу заяву щодо кримськотатарської автономії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути