понеділок, 09 листопада 2020 17:10

Кримського експосадовця МВС підозрюють у держзраді

При спробі виїзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим затримано експосадовця МВС, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні незаконних затримань та обшуків громадян у так званих справах "Хізб ут-Тахрір".

Микола Аурелович Федорян до 2011 року проходив службу на керівних посадах в органах МВС України. 2011-го звільнився в запас з посади заступника начальника ГУ МВС України в АР Крим, передає "Українська правда" із посиланням на власні джерела.

Підозрюваний з 2012 року обіймав посаду начальника управління транспорту та авіації АТ "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз". Після анексії Криму 2014-го, залишився працювати на вказаному товаристві, яке було незаконно захоплене окупаційною владою півострова та перереєстроване за російським законодавством під назвою "Державне унітарне підприємство "Чорноморнафтогаз". Прокуратурою спільно із СБУ йому повідомлено про підозру у вчиненні держзради. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк 12-15 років.

Використовуючи службове становище, щонайменше з 2019 року Федорян надавав допомогу окупаційним правоохоронцям, а саме "Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим" у організації проведення ряду незаконних обшуків у домівках представників кримськотатарського народу, які переслідувались за нібито участь в організації "Хізб ут-Тахрір". А також систематично забезпечував окупаційних правоохоронців транспортними засобами при проведенні обшуків, та для конвою незаконно затриманих осіб до СІЗО та "Управління ФСБ РФ по Республіці Крим".

Автор: ark.gp.gov.ua
  Затримано експосадовця МВС, який сприяв окупантам у незаконних переслідуваннях кримчан
Затримано експосадовця МВС, який сприяв окупантам у незаконних переслідуваннях кримчан

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустили єдиного засудженого за держзраду кримського ексдепутата

"Хізб ут-Тахрір" — це міжнародна ісламська політична партія. ЇЇ заснував 1953-го в Єрусалимі суддя шаріатського апеляційного суду Такіуддін ан-Набхані. Члени "Хізб ут-Тахрір" працюють у всьому світі. На території колишнього Радянського Союзу "Хізб ут-Тахрір" почала діяти з 1995-го. В Україні налічує тисячу учасників. Партія заборонена у 29 країнах світу, зокрема у Німеччині, Китаї та Туреччині.

У Росії з 2003-го діяльність "Хізб ут-Тахрір" заборонена та вважається терористичною.

США не забороняє рух через заперечення її членами будь-якого насильства.

Зараз ви читаєте новину «Кримського експосадовця МВС підозрюють у держзраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути