пʼятниця, 14 травня 2021 16:55

"Боялися, що татари заберуть нашу землю" - кримчанка

Автор: Тарас Подолян
  Проти кримських татар, коли вони поверталися, велася потужна пропаганда
Проти кримських татар, коли вони поверталися, велася потужна пропаганда

Коли кримським татарам дозволили повертатися на батьківщину на початку 1990-х, гроші на їхнє повернення мали зібрати кілька республік СНД. Але фактично їх виділяла лише Україна.

Про це розповідає письменниця й уродженка Криму Світлана Тараторіна.

"Коли 18 травня 1944 року з Криму виселили 250 тисяч кримських татар і представників інших малих народів, півострів, особливо степову його частину, де я виросла, почали масово заселяти. Переважно людьми з Росії. Потім Хрущов приїхав до Криму і побачив, що економіка півострова просто загинається без кримських татар, які знали, що робити із засушливим степом. Тож до Криму почали переселяти українців з південних степових районів України - вони могли адаптуватися швидше", - розповіла вона.

"Проти кримських татар, коли вони поверталися, велася потужна пропаганда. Нас страхали, що вони прийдуть і заберуть нашу землю, тому ми їх боялися. Думали, вони повернуть собі все те, що в них забрали 1944 року. Тому було й напруження, і конфліктні ситуації. Ми не розуміли трагедії цього народу. Тривалий час це не проговорювалося публічно, і це спричиняло нерозуміння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рязанські парні поставили штамп "Джанкой. Російська Федерація" - кримчанка 7 років не може потрапити додому

Але ми боялися їх до того моменту, поки вони не приїхали. Це були просто люди, які хотіли повернутися додому, і мали право на це. Спочатку кримські татари жили в якихось землянках. Ми їм допомагали. Коли татарам дозволили повертатися, гроші на їхнє повернення мали зібрати кілька республік СНД. Але вже з 1992-1993 років ці кошти виділяла лише Україна. Хоча як спадкоємиця Радянського Союзу допомогти їм із поверненням мала б Росія. Але це все на себе взяла наша держава", - додала Світлана Тараторіна.

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму.

У документі засуджується окупація півострова й суттєве порушення державою-окупантом прав людини. Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Зараз ви читаєте новину «"Боялися, що татари заберуть нашу землю" - кримчанка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути