середа, 06 березня 2013 15:06

Чому в Україні з кожним роком все більше процвітає корупція?

Чому в Україні з кожним роком все більше процвітає корупція?
ФОТО: proosbb.info

В Україні вважається, що коли людина краде в межах 10% - це нормально. Є така фраза: "Хай би крав, але в межах своїх 10%". То якщо говорити лише про державні закупівлі, то їх кількість становила понад 500 мільярдів. Це означає, що якби у нас усі були чесні й крали лише 10% то тоді б уже кількість корупції складала би уже 50 мільярдів, а не 20, як каже президент.

Влада навчилася таким чином робити тендери, що притягнути за це до відповідальності дуже складно. На процедуру приходять лише двоє претендентів. Решту або залякують, або не приймають документи. Але ми трактуємо це як корупцію, бо бачимо, за скільки щось куплене й скільки воно коштує насправді. На маржу 20% навіть не звертаємо уваги.

Один із крупних корупціонерів каже: "Слухайте, ну 50% - це ж нормально. Чого ви домахуєтеся? Людина ж усе одно старається й щось робить". Тобто, якщо щось коштує 1000 гривень, а це купують за 1500, то чиновники вважають це нормальним й державотворчим.

Проходять і чесні тендери, але це дрібні суми. Все дорожче 10 мільйонів гривень нарощується по серйозній вертикалі влади. Якщо колись люди могли "стирити" просто у себе на місцях, то зараз вони мусять отримувати дозвіл безпосередніх керівників, так би мовити. І, я так розумію, цей дозвіл також щось коштує. А якщо ти маєш з урядом добрі стосунки, то ти узагалі не мучишся з тендерами й у тебе купують.

Нещодавно журналісти оприлюднили інформацію про нелегальні копанки. Після того, як вийшли минулого року зміни до закону про держзакупівлі й держпідприємства перестали показувати свої тендери, то одразу вугільна промисловість почала закуповувати вугілля з копанок й видавати його за державне. Оскільки державне вугілля отримує дотацію з державного бюджету у сумі 10 мільярдів, а 25% вугілля з копанок, то 2,5 мільярда пішло тільки по одній схемі. А таких схем можна нарахувати десятки.

Ми мали круглий стіл на тему корупції й Олександр Данилюк пожартував, що може цих 20 мільярдів, про які говорив Янукович — це тільки та сума, від якої відкат не пішов на гору. У такому випадку справді сума може бути 20 мільярдів.

Рівень корупції в державі на 100% залежить від Віктора Януковича. Для нас корупція стала, як вертикаль влади. Вона завжди у нас була, але чи то демократична, чи хаотична. Раніше, якщо людині треба було вирішити питання, то вона могла віднести гроші або у суд, або у прокуратуру.

Навіть розповідали такий випадок, як людина сказала прокурору, що піде до судді й там це обійдеться дешевше. Прокурор спускав ціну. То тепер, навіть маючи купу грошей ти не вирішиш питання, якщо не домовишся із вертикаллю влади. Але щоб там домовитися, треба мати зв'язки. Це можна дуже легко побачити, якщо проаналізувати кількість вбивств чи підпалів. Люди, які не можуть домовитися про вирішення питань через гроші, вирішують так, як вміють. Мені здається, що це є показником рівня централізації корупції. Повернення 90-х. І цих вбивств не буде ставати менше.

Якщо я побудував будиночок, то я маю змогу його розвалити. Тому лише Янукович має важелі впливу, щоб зупинити цю корупцію.

Олексій Шалайський, редактор сайту "Наші гроші"

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні з кожним роком все більше процвітає корупція?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути