вівторок, 25 квітня 2017 19:15

Вивіска "Холокост кабаре" обурила киян

Над входом у будівлю театру Bel'Etage на вул. Шота Руставелі, 16а змонтували вивіску "Холокост кабаре". Приміщення розташоване неподалік синагоги.

Вивіска з'явилася 24 квітня. Головний рабин України Моше Асман у Facebook обурився її появою.

"Ось цей жах, не знаходжу слова як це назвати, повісили в центрі Києва вчора, в місті, де знаходиться Бабин Яр, навпроти центральної синагоги! І продають квитки на п'ятничну виставу. Ми, єврейська громада, зробимо все, щоб прибрати її негайно", - написав Моше Асман.

Автор: "Весті"
  Вивіска "Холокост кабаре" обурила киян
Вивіска "Холокост кабаре" обурила киян

Користувачі соцмереж підтримали рабина.

"Може в мене гострий дефіцит гумору й іншого естетичного сприйняття. Але я не розумію ні душею, ні серцем теми катастроф у різних гумористичних жанрах", - написав користувач Зев Могилевський.

"Очевидна провокація - нагадує осквернені польські, єврейські та українські могили. Одразу знайдеться підбурювач, який огульно кине камінь в "оновлену Україну". Якщо зроблено професійно, то замовника навряд вдасться покарати. А ось виконавця - можна і потрібно", - додав Сергій Мотузка.

Вивіску "Холокост кабаре" змонтували на прохання київського театру "Мізантроп". Таку назву має п'єси драматурга Джонатана Ґарфінкела, яку вони вперше покажуть 28 квітня в театрі Bel'Etage. Це історія про судовий процес над українцем Іваном Дем'янюком, який в роки Другої світової війни працював охоронцем у нацистських концтаборах.

Після скандалу афішу зняли.

Автор: Альона Вершиніна
  Після скандалу вивіску зняли
Після скандалу вивіску зняли

Вивіскою спровокувати скандал не хотіли, запевнив Gazeta.ua керівник театру Bel'Etag Денис Петруленко.

"Стільки негативу спрямовано на нас тільки тому, що ніхто не захотів розібратися. П'ятничну виставу покажуть євреї, постановка також єврейська, прем'єра організовується за кошти єврейського благодійного фонду "Генезис", - сказав він.

Керівництво театру надає приміщення для незвичайних спектаклів уже давно, але такий резонанс від вистави вперше.

"У нас виступають джазові виконавці, стенд-апи, ставила спектакль Надія Мейхер. Наш театр може вмістити 320 глядачів, обладнаний для комфортного відпочинку. Дбаємо про свою репутацію. Тому вирішили провести експертизу щодо наявності у спектаклі ознак антисемітизму. Якщо такі виявлять - то у нашому приміщенні п'єсу не покажуть", - запевнив Петруленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого додадуть чи вилучать з "чорного списку" російських артистів

Київські архітектори розробили альтернативний проект будівлі театру на Подолі.

Зараз ви читаєте новину «Вивіска "Холокост кабаре" обурила киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути