субота, 26 листопада 2022 09:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбивство росіянами фотожурналіста Левіна: іноземні колеги зібрали унікальні докази

Вбивство росіянами фотожурналіста Левіна: іноземні колеги зібрали унікальні докази
Без зброї в одязі з написом "Преса" Макса Левіна розстріляли росіяни в березні під Києвом. Фото: facebook.com/levin.maks

Французькі журналісти зібрали докази, які допоможуть встановити імена російських вбивць українського фотокореспондента Макса Левіна.

Зробили про це документальний фільм, віддавши цим шану всім загиблим на війні в Україні журналістам, пише ТСН.

Фільм-розслідування про вбивство російськими військовими Левіна став кульмінацією на форумі у Франції. Також там показали світлини, як українські журналісти працюють на війні. Їх європейські колеги зустрічали оплесками.

"Деякі з репортерів саме повернулись з України і тепер діляться на форумі досвідом. Навіть через дев'ять місяців війни – вона досі у фокусі місцевих медіа, каже Маріанна Перебенесюк. Вона працює експертом на французьких каналах. Розказує про злочини, які Росія чинить в Україні", – йдеться в матеріалі.

У розслідуванні загибелі Левіна бере участь Патрік Шовель – один з найдосвідченіших військкорів Франції. Він познайомився з українським репортером на Донбасі перед початком повномасштабного вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи стратили журналіста Левіна після тортур - розслідування

"24 лютого Макс негайно повернувся в Київ, а Патрік виявився відрізаним від столиці, на яку саме наступав ворог. Згодом тіло Лєвіна знайшли на початку квітня в Київській області. Для Патріка розслідувати загибель друга стало справою честі", – додали в повідомленні.

Для встановлення всіх обставин злочину журналісти повернулися на місце трагедії. Вже там знайшли 14 кульових отворів в обгорілій автівці Левіна.

За словами розслідувачів, Макса могли убити двома пострілами упритул, а його друга військового Олексія Чернишова – спалити живцем.

"Вбивство, найімовірніше, скоїли російські спецпризначенці або військові 106-ї повітряної військової дивізії. На місці журналісти знайшли кулі та головне - речі росіян зі зразками ДНК. Всі докази Патрік Шовель та Арно Фроше віднесли до генеральної прокуратури", – пише ТСН.

Зараз Патрік та Арно знов збираються в Україну. Знімати війну і з'ясувати імена конкретних росіян, які вбили їхнього колегу.

13 березня Макс Левін поїхав на власному авто фотографувати бойові дії на Київщині. Залишив автівку біля села Гута-Межигірська й пішов у бік села Мощун. Близько 11:30 із ним зник зв'язок, і більше він не з'являвся в мережі.

1 квітня знайшли тіло фотожурналіста. Прокуратура розслідує його загибель. За попередніми даними, беззбройного Макса Левіна російські військові вбили двома пострілами зі стрілецької зброї.

У Левіна залишилися четверо неповнолітніх синів, цивільна дружина та літні батьки.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство росіянами фотожурналіста Левіна: іноземні колеги зібрали унікальні докази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути