Ексклюзиви
пʼятниця, 19 січня 2018 10:55

У Софії Київській виявили сенсаційну знахідку часів Могили та Мазепи

У Софії Київській виявили унікальні фрески XVIII-XIX століть після того, як знайшли в архіві дані про проведені реставраційні роботи.

Про це відкриття заявила завідувачка сектором Національного заповідника "Софія Київська" Тамара Рясна, пишуть "Факти".

На архівних фотографіях знайшли фреску, на якій зображена біблійна історія "Шлях в Еммаус", коли апостоли Лука і Клеопа не впізнали Христа, який після воскресіння приєднався до них дорогою в місто Еммаус. Уже на місці під час вечері апостоли впізнали Христа по тому, як Він благословив і надломив хліб. У цей момент Христос став для них невидимим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіни Софійського собору в Києві вразив рідкісний грибок

Автор: "Факти"
  "Шлях в Еммаус". Христос іде по дорозі з апостолами Лукою і Клеопою
"Шлях в Еммаус". Христос іде по дорозі з апостолами Лукою і Клеопою

"Обидві ці роботи середини ХІХ століття досить великі - приблизно 30 квадратних метрів кожна. Поруч із ними (біля іконостасу) знаходиться цілий цикл фресок про події, що сталися після розп'яття і воскресіння Ісуса", - сказала Рясна.

Автор: "Факти"
  Сцена в будинку апостола Клеопи в селищі Еммаус. Коли воскреслий Ісус (в центрі) благословив і надломив хліб, Клеопа і Лука нарешті впізнали його
Сцена в будинку апостола Клеопи в селищі Еммаус. Коли воскреслий Ісус (в центрі) благословив і надломив хліб, Клеопа і Лука нарешті впізнали його

Після монгольської навали орди на Київську Русь і занепад держави храмом не займалися майже 600 років. Реставрація почалася при митрополиті Петрі Могилі в першій половині XVII сторіччя. У часи правління гетьмана Івана Мазепи храм ґрунтовно перебудували за тогочасними традиціями. Тоді старі фрески не знищили і залишили під товстим шаром фарби.

Однак 1843 року стало відомо про те, що в Софії Київській зберегли стародавній живопис. Тодішній імператор Микола І наказав все повернути, як було раніше. Але, духовенство було стурбоване тим, що персонажі на фресках благословляють двома перстами, а не трьома, як було прийнято після церковної реформи середини XVII століття.

У радянський час вирішили замалювати фрески. Тоді вважалося, що цінними є тільки ті роботи, які відносяться до XI століття.

Під час реставрації 1950-х на склепінні знищили вельми цінний напис, ймовірно, зроблений XVII століття.

"Ми дізналися про те, що він існував, збільшивши один із архівних знімків, зроблених у 1930-ті роки. Напис говорить, що собор почав "сдатися", тобто будуватися, 1011 року. Це неймовірно важлива інформація. У літописах зазначаються дві різні дати початку будівництва - 1017 рік і 1035-й. Надія Нікітенко, яка близько сорока років всебічно досліджувала Софійський собор, дійшла до висновку: він був закладений раніше - 1011 року князем Володимиром, який хрестив Русь. Графіті, виявлені на стінах собору Надією Миколаївною та заступником генерального директора Національного заповідника "Софія Київська", доктором історичних наук В'ячеславом Корнієнко підтвердили цю дату", - додала завідувачка сектором Національного заповідника "Софія Київська".

Автор: "Факти"
  Зображені 35 з 70 апостолів. Обведений персонаж, якому один з радянських реставраторів надав свої риси обличчя
Зображені 35 з 70 апостолів. Обведений персонаж, якому один з радянських реставраторів надав свої риси обличчя

Живопис спробував відстояти один із радянських реставраторів.

"Вийшло так, що зараз на композиції під склепіннями собору, на якій зображено 35 з 70 апостолів, один із персонажів має портретну схожість із цим реставратором. У звітах середини 1950-х років є фотографії композиції з апостолами до і після реставрації. Я звернула увагу, що там, де спочатку був зображений худорлявий старець із довгим сивим волоссям, з'явилося обличчя молодої людини з пухкими щоками і зачесаним назад волоссям. Збереглося фото команди, яка працювала тоді над живописом собору. Якщо порівняти обличчя апостола, про якого я сказала, і одного з реставраторів на знімку, ви побачите, що вони дуже схожі", - розповіла Тамара Рясна.

За попередньою оцінкою головного реставратора Національного заповідника "Софія Київська" Анатолія Остапчука, відкрити фрески буде непросто.

Взимку 2016-го на стіні Софійського собору виявили досі не відомий напис-графіті. Був зроблений понад тисячу років тому грецьким художником. Запис знайшли на фресці "Сорок мучеників Севастійських" на висоті 5 м.

Зараз ви читаєте новину «У Софії Київській виявили сенсаційну знахідку часів Могили та Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути