Ексклюзиви
четвер, 25 квітня 2013 13:53

У Києві відкрили сквер ім. Гейдара Алієва за 4 млн доларів
19

Фото: Фото: Оксана Худояр

У Києві на вулиці Глибочицькій, поблизу посольства Азербайджану в Україні, відкрили парк імені колишнього президента цієї держави Гейдара Алієва. Його зводила азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR. На 5 сотках знаходиться пам'ятник Гейдару Алієву. Задня частина парку нагадує стіну фортеці Баку — символ історичної частини міста. Там вона має протяжність 600 м і є бакинською пам'яткою архітектури. Центральна композиція парку — єдина в світі копія килима "Шейх Сафі" - восьмого чуда світу.

Її виклали із муранського скла та кераміки. Оригінал знаходиться в лондонському Музеї Вікторії й Альберта вже більше 200 років. По килимовій композиції стікає вода, яка переходить в багатоярусний водоспад. В парку висаджені магнолії, клени, тиса, айва, барбарис. На схилі з квітів викладена карта Азербайджану. Загалом у парк компанія SOCAR вклала $4 млн.

Святкову стрічку перерізали екс-міністр МЗС Костянтин Грищенко, голова міськадміністрації Олександр Попов, президент SOCAR Ровнаг Абдулаєв, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулла Ядулла оглу Мадатлі. Вони поклали квіти до пам'ятника, прогулялися парком і посадили два клена. Костянтин Грищенко подякував президентові Азербайджану за розвиток взаємовідносин двох країн. Згадав, що Гейдар Алієв заклав основи стратегічного партнерства між Україною й Азербаджаном.

"Кияни добре пам'ятають, що на цьому місці протікала річка Глибочиця. Це місце було популярне серед молоді. Це дуже символічно, що ця територія отримує друге народження як популярна зона відпочинку киян", - зауважив у своїй промові Олександр Попов.

"Скільки ми намучились, поки отримали всі дозволи на зрубання всіх дерев", - звертається посол до Костянтина Грищенка. Той посміхається.

"Ми працювали над цим проектом два роки. Парк працюватиме тут зранку до ночі. Охорона гарантуватиме безпеку киянам. Все буде забезпечено, щоб кияни відпочивали, безкоштовний wi-fi. Над освітленням працювали українські та італійські дизайнери. Тут кожна композиція, кожне дерево освітлюється. Вдень тут одна краса, ввечері — інша", - розповідає Ельчін Мамєдов, голова представництва SOCAR в Україні.

Також він повідомив, що цього року компанія планує збудувати в Києві до ста заправок. Представники будівельної компанії, яка виконувала замовлення, розповіли, що дерева для парку привезли із Німеччини, Італії. Щоб покрити землю, привезли 18 фур газонної трави. Парк буде відкритий щодня, з 8.00 до 24.00 та охоронятиметься цілодобово. Біля кожного об'єкту парку встановлено непомітні камери спостереження.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили сквер ім. Гейдара Алієва за 4 млн доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути