Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2013 21:20

У справі про брелоки киянину вже загрожує чотири роки замість семи

У справі про брелоки киянину вже загрожує чотири роки замість семи
Андрій Фенченко Фото: pronews.me

Сьогодні Солом'янський районний суд Києва зняв зі "шпигуна" Андрія Фенченка декілька статей.

Зокрема, він тепер не є контрабандистом і не вчиняв замаху на носіння холодної зброї. Також киянину перекваліфікували статтю про спеціальні технічні засоби. З другої частини, яка передбачала сім років ув'язнення, тепер загрожує покарання по першій частині - до чотирьох років.

"Це маленька, але перемога, - коментує рішення судді Андрій. - Слідство вважало, що я скоїв злочин по другій частині статті 359 кримінального кодексу. Бо я замовляв два брелоки, і прийшло дві посилки. Це був повторний злочин".

Два роки тому Андрій купив через китайський інтернет-магазин два брелоки із вбудованими відеокамерами, ліхтарика та складаного ножика. Замовлення обійшлось в $40. Посилки так і не отримав, її затримала митниця. Справу вела Служба безпеки України. Чоловіка судять майже рік.

"Маю декілька версій. Ці справи порушують для того, аби підняти собі статистику. Розслідування дуже легкі, нікого не потрібно шукати. Прийшла посилка, порушили справу, галочку поставили, - пояснює Андрій. - Також, є фінансова сторона питання. Офіційні дані митниці про кількість затриманих посилок різняться із даними СБУ. Митниця називає одну цифру, значно більшу, ніж СБУ. Очевидно, люди платять гроші, аби справи не порушувались. Іншого пояснення в мене немає. Влада захотіла прийняти закон про заборону спеціальних технічних засобів, аби убезпечити себе від народу. А СБУ вирішила скористатись для підняття статистики, і ще грошей заробити. Ми ж ні з ким не воюємо, терористів в нас немає. А треба виправдовуватись, чому в нас працює 40 тисяч людей в СБУ. Навіть ізраїльському "Моссаді" близько 10 тис. Хоча це найсильніша розвідка світу. І країна веде військові дії".

За даними чоловіка, в Україні зараз співробітники СБУ порушили більше тисячі кримінальних справ за покупки ручок та брелоків з вбудованими відеокамерами. "Злочинці" по вироках судів отримують строки від одного до п'яти років. Справи значаться в офіційному реєстрі судових рішень.

"Зараз з'явились нововведення. Раніше митниця затримувала посилки та відкладала. А з прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу вони повинні відразу відкривати кримінальні впровадження. І старі посилки, які валялись у них з 2011-го, тільки зараз заносять в реєстр і порушують справи проти людей. Знаю, що по Миколаївській області в січні по старих посилках тільки 46 справ порушили. А процес триває по всій країні", - уточнює чоловік.

Андрій помітив, що останнім часом низка інтернет-магазинів, які продавали в Україні ручки та брелоки, закрились.

"А в Донецькій та Луганській області досі відкрито торгують "шпигунськими" товарами. І там написано, що згідно якогось висновку СБУ вони, не є спецзасобами. Їх ніхто не збирається закривати. Також в магазині "Розетка" продаються окуляри з вбудованими відеокамерами за 700 гривень, - каже Андрій. - Також працівники СБУ підставили дівчину зі Львова, яка купувала товари в Китаї. Просили зробити замовлення годинників. Самі показали фото товарів, які має замовити. Самі спровокували, потім відрапортували, що успішно перекрили канал постачання спецтехніки в Україну. Самі створили канал, самі його перекрили".

Найближче засідання суду про справі Фенченка відбудеться 21 березня 2013 року о 16.30. На цьому засіданні будуть дебати, на наступному - вирок.

Зараз ви читаєте новину «У справі про брелоки киянину вже загрожує чотири роки замість семи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути