Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:02

"У нас відібрали мамину квартиру"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Брати Задої Дмитро (ліворуч) та Олег біля дверей своєї колишньої квартири у будинку №54а на вул. Героїв Сталінграда
Брати Задої Дмитро (ліворуч) та Олег біля дверей своєї колишньої квартири у будинку №54а на вул. Героїв Сталінграда

26-річний Тарас, 24-річний Дмитро та 22-річний Олег Задої три роки живуть на вулиці або ж у господарів, до яких час від часу наймаються працювати. 2004-го їхню двокімнатну квартиру у будинку N54а на вул. Героїв Сталінграда продали через агенцію нерухомості "Полісся". За 44,6 кв. м брокери заплатили братам $200.

У помешкання на Героїв Сталінграда Задої переїхали 1993 року. Мати Людмила Яківна працювала санітаркою у Жовтневій лікарні у центрі Києва. У квартирній черзі чекала 10 років. 1995-го жінка померла — страждала на епілепсію. Брати залишилися з вітчимом Олександром Сєрцовим. Опікуватися неповнолітніми хлопцями взялася рідна тітка Світлана Хоменко.

— Ми її зовсім не бачили, — згадує Дмитро Задоя про родичку.

Зустрічаємося з ним біля квартири на вул. Героїв Сталінграда. Парубок одягнений у потертий спортивний костюм і благеньку курточку. Надворі — близько трьох градусів тепла. Поруч у довгому светрі по коліна мовчки стоїть Олег. Хлопець знічев"я дере бородавки на пальцях. — Тітка отримувала на нас гроші й забирала собі. Я не знаю, як ми вижили. Вітчим сильно пив, сварився. Якось узяв ножа і накинувся на старшого брата. Пробив йому декілька разів живота, до серця не дістав усього кілька міліметрів. Ми заборгували лікарні велику суму грошей за лікування та за "комуналку" не платили. Тому й вирішили продати квартиру, щоби з усіма боргами розрахуватися. Планували виїхати у село — там жити дешевше.

Коли Олегові виповнилося 18 років, брати через оголошення в газеті знайшли брокера Олександру Самченко.

— Задої хотіли якомога швидше продати помешкання і виїхати зі столиці, — каже Олександра Володимирівна. — Оскільки всі троє страждають на психічні розлади, слід було зібрати потрібні папери, переоформити на них квартиру у рівних долях, отримати в опікунському комітеті дозвіл, підшукати для них придатне житло і знову ж — узгодити все з комітетом. Ця процедура зайняла б чимало часу. Я встигла лише переписати квартиру на Задоїв. Дмитра це не влаштовувало, тому він знайшов іншого брокера.

Де і як познайомився з директором агенції з нерухомості "Полісся" Анатолієм Осадчим, Дмитро не пригадує.

— Він якось сам знайшовся, — каже хлопець. — Я розповів йому про свої проблеми. Анатолій пообіцяв швидко продати квартиру і купити придатне житло. Потім нами займалися його брокери Олексій і Віра Хохленки. Вони запитали про документи на помешкання. Папери були у Самченко. У нас фактично відібрали мамину квартиру.

Олександра Володимирівна говорить, що віддала документи на квартиру Задоїв під тиском.

— До мене дзвонили, вимагали віддати всі документи, які я підготувала. Біля будинку кілька днів стояла їхня машина, — розповідає Самченко про брокерів із "Полісся". — Я зверталася у міліцію, прокуратуру, але на мої заяви ніхто не реагував.

Планували виїхати у село — там жити дешевше

Брокери Осадчого таки домоглися свого й заходилися активно оформляти документи.

— Від нас не відходили ані на крок, — веде далі Дмитро. — Возили нас до різних нотаріусів, щоби ті погодилися оформити квартиру.

За кілька місяців "Полісся" продало квартиру Задоїв. Приватний адвокат братів Яків Варічев, 48 років, запевняє, що агенція зробила це з порушенням закону.

— Брокери під керівництвом Анатолія Осадчого не отримали дозволу на продаж квартири в органі опіки та піклування, — зазначає Варічев. — Тривалий час шукали нотаріуса, який погодився би посвідчити цю сумнівну операцію. Понад десяток нотаріальних контор відмовилися, адже за психічних розладів братів-продавців папери не можна посвідчувати. Однак приватний нотаріус Тетяна Піщенко таки погодилася і оформила договір купівлі-продажу квартири.

Агенція оцінила двокімнатне помешкання у $28 тис. Задоям на руки видали $200 і пообіцяли купити будинок. Ані нового житла, ані грошей брати не бачать уже третій рік. Тому вирішили відсудити квартиру матері.

Тим часом новий власник Володимир Дроздовський — давній товариш Анатолія Осадчого — перепродав квартиру викладачеві-музикантові. На купівлю помешкання у будинку N54а на вул. Героїв Сталінграда чоловік узяв кредит у банку і виплачує його. До нього брати Задої претензій не висувають.

— Після судово-психіатричної експертизи суд визнав Олега Задою недієздатним з дитинства, — каже Варічев. — Якщо у розслідуванні справи з"ясується, що брокери позбавили братів квартири шляхом шахрайства, то Задої автоматично отримають помешкання у свою власність. Якщо ж цього не доведемо, то звернемося до першого покупця — Володимира Дроздовського — і вимагатимемо відшкодування всіх збитків. Наступне засідання суду відбудеться до кінця року.

З Анатолієм Осадчим журналістові "ГПУ" зустрітися не вдалося.

— Анатолій Петрович із вами поговорить лише тоді, коли хтось порекомендує вас йому або ж вам удасться через його знайомих знайти номер, — повідомила секретарка у телефонну слухавку. Сама представитися відмовилася.

"ГПУ" надіслала в агенцію "Полісся" офіційний запит.

Зараз ви читаєте новину «"У нас відібрали мамину квартиру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути