неділя, 01 квітня 2007 16:52

У Лаврі стосунки з"ясовують лайкою і прокльонами

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Корпус №54 на території Києво-Печерської лаври (на фото) зараз займає адміністрація Національного Києво-Печерського заповідника. Через це приміщення та два таких же конфліктують монастир з музеєм
Корпус №54 на території Києво-Печерської лаври (на фото) зараз займає адміністрація Національного Києво-Печерського заповідника. Через це приміщення та два таких же конфліктують монастир з музеєм

— Я таких злих очей у людини ще не бачила. Він хрестив нас та кричав: "Я вас ненавиджу! Проклинаю вас на смерть!" — розповідає "ГПУ" Наталія Литвин, науковий працівник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Кандидат мистецтвознавства Аліна Кондратюк та ще 5 працівників заповідника стверджують, що архієпископ Вишгородський  Павло прокляв їх через конфлікт за три будинки на території Лаври. Зараз їх займає світська установа — адміністрація заповідника. Церковні ієрархи доводять, що корпуси N 54, 55 та 58 за законом належать монастирю.

За словами Наталії Литвин, 28 лютого близько 16.30 до корпусу N 55 Києво-Печерської Лаври увірвалося кілька монахів. З ними був і архієпископ Павло — голова Синодальної комісії УПЦ у справах монастирів, намісник Києво-Печерської лаври.

— Стали вимагати, аби працівники заповідника негайно звільнили приміщення, — згадує вона. — Обзивали нас безбожниками, тунеядцями, кровопийцями та сволочами, які все руйнують. Більшість серед нас були жінки.

Литвин запевняє, що архієпископ не пробував залагодити конфлікт.

— Закінчується піст, скоро Великдень. За цей час міг підійти до нас і просто по-людськи поговорити. Проклинаючи нас, владика заявив, що він уже прокляв археолога Віктора Харламова і той помер через два місяці від серцевого нападу. А нас він сподівається "зжити зі світу" за більш короткий час. Як може священик бажати людям смерті? Це великий гріх.

7 березня музейники почали виселятися з корпусу N55.

— Переносили свої речі до сусіднього 54-го корпусу майже два тижні, — каже Наталія Литвин. — Щодня приходив до нас архієпископ та наглядав за процесом переселення. Зараз ми працюємо у 54-му та 58-му корпусах, але й звідси нас також виганяють. Куди нам іти, не знаємо

Працівники заповідника написали колективного листа главі Української православної церкви Московського патріархату митрополитові Володимиру. Просили роз"яснити, як він відреагує, якщо прокляття здійсниться.

— Це наклеп і брехня! Я ніколи і нікого не проклинав, — заявляє "ГПУ" 46-річний архієпископ Павло. — "Су...и, сволочі, шкода, що вас всіх у 17-му році не видушили та не вирізали!" — так вони нам кричали. Як жінки можуть казати такі речі?

Священнослужитель сказав, що він не бачить причин для конфлікту. За його словами, приміщення корпусів NN 54, 55 та 58 церква здавала заповіднику в оренду. Зараз її термін закінчився, і священики бажають отримати своєї приміщення назад.

— У нас була домовленість із заповідником. Вони сказали: покажіть нам рішення мерії про передачу корпусів у власність храму і ми відразу ж виселимось. Коли ж ми прийшли до них із таким рішенням, ці неуки почали репетувати.

Архієпископ додає, що працівники історико-культурного заповідника не залишаться на вулиці, бо мають свої приміщення у верхній частині храму.

— У звільнених же корпусах NN 54, 55 та 58 в нижній частині нашої території ми плануємо зробити семінарію, корпус для життя братії та готель для паломників, — каже священик.

Зараз ви читаєте новину «У Лаврі стосунки з"ясовують лайкою і прокльонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути