пʼятниця, 27 грудня 2013 12:07

У Києві запустили фотопроект "Зазираючи у вікна"
23

Фото: Фото: Олександра Горчинська

13 фотопортретів киян, що жили у столиці сто років тому, прикрасили садибу "Флігель" по вулиці Ярославів Вал, 15. Фотопроект під назвою "Зазираючи у вікна" має на меті збереження архітектурних пам'яток Києва, що наразі знаходяться у занедбаному стані.

"Фотографії зроблені українськими фотографами та збиралися по приватних домашніх колекціях. Відбір проводився за допомогою спеціального голосування. Це люди тієї епохи, що дивляться на людей нашої епохи. Звичайно, хотілося, щоб цей будинок прикрашали портрети людей, які в ньому жили. Але такі знімки або дуже важко знайти, або, якщо це і вдасться, якість не завжди дозволяє надрукувати їх такими великими", - розповідає Мстислав Чернов, президент Української асоціації професійних фотографів.

Асоціація спільно із Київським благодійним товариством виступила організатором проекту. За словами Чернова, надалі планується таким самим чином прикрасити старовинними фотографіями інші подібні будинки:

"Зараз ми складаємо перелік будівель, які можна використати в проекті в подальшому. Основні критерії для відбору — старезність та занедбаний вигляд. Перед тим, як реалізувати проект на самій будівлі, ми розміщаємо фотографії на макеті будинку. Дивимося, як краще виглядатиме, де що розмістити."

Будинок по вулиці Ярославів Вал, 15, у вікнах якого тепер розмістили фотографії, колись був готелем. Зараз він закинутий, всі входи закладені цеглою, у середині — порожньо. Трохи далі, у дворі, у напіврозваленому стані знаходиться ще одна відома будівля — Дім Сікорського.

"У цьому домі видатний авіаконструктор Ігор Сікорський розробляв модель свого гелікоптера, там, трохи нижче, тестував його на здатність літати. Тепер цей будинок у дуже поганому стані. До мене, як до історика, вперше звернулися ще років з 20 назад. Приїздили, обіцяли відремонтувати, ніби займалися. Обіцяли зробити музей. Планувалося створити товариство імені Сікорського. Але нічого не зробили. Тому ми сьогодні самостійно намагаємося дати нове життя закинутим будинкам та відродити їх таким чином", - говорить історик Києва та письменник Віталій Ковалинський.

За словами пана Ковалинського, важко встановити, кому зараз належать Флігель та Дім Сікорського. Проте він вважає, що опікуватися ними мала б столична влада.

Зараз ви читаєте новину «У Києві запустили фотопроект "Зазираючи у вікна" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути