пʼятниця, 16 травня 2008 07:10

Туалети в центрі й надалі будуть платними

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Відвідувач входить до ”Пабу Талген” на вулиці Великій Васильківській, 32а. Усередині пабу чотири туалети, адміністрація впускає до них людей із вулиці
Відвідувач входить до ”Пабу Талген” на вулиці Великій Васильківській, 32а. Усередині пабу чотири туалети, адміністрація впускає до них людей із вулиці

"Заплатіть гривню, інакше не пущу. У мене тут усе знімає відеокамера. Безплатно проходять лише працівники "Глобуса", міліція і діти до 7 років", — каже Леоніда Трубнікова, 56 років, працівниця туалету на нижньому поверсі торговельного центру "Глобус" на Майдані.

Поряд є кілька закладів громадського харчування. Щодня тут проходять десятки тисяч киян і приїжджих. Згідно з розпорядженням мера, у центрі міста вбиральні в таких закладах мають бути безкоштовними.

Олег Петрик, 48 років, щойно заплатив за вхід у туалет гривню.

— Туалети в таких місцях мають бути платні, — каже він "ГПУ". — Будуть безкоштовні — то черги вишикуються до столів, за якими їдять. Ходитимуть безпритульні. Мені не шкода гривні за нормальний сервіс. Є вода, папір, рідке мило, сушка. Найголовніше — не смердить.

— Вбиральні мають бути дешеві й доступні — по 50 копійок, — вважає Галина Корнійчук, 38 років. — Якщо сім"я гуляє у вихідний на Майдані, то тратимо на туалет 5–10 гривень. Це надто дорого. Безплатні потрібні, але їх ніхто не прибиратиме. У місцях харчування із вбиральнями ліпше не експериментувати. Хай буде, як є.

У "Метрограді" так само, як і в "Глобусі", кілька підземних закладів харчування, шість туалетів. Вони платні, по гривні.

— Платний, і жодні розпорядження мера не поможуть. А хто купує папір, хлорку, миючі засоби, платить мені зарплату? Орендар. Я їжджу з села на роботу, бо ніхто з городських не погодиться працювати тут за 700 гривень. А люди отримують за гривню нормальні зручності. Приємно пахне, прибрано. Буде безкоштовний — ніхто не зайде у вонь і грязь, — каже Ольга Гаценко, 62 роки, працівниця туалету.

Кореспондент "ГПУ" перевірив, чи пропускають до вбиралень  закладів у центрі. Охоронець ресторану "Паб Талген" на Великій Васильківській, 32а без зайвих розмов впустив до туалету.

— Людей із вулиці ми впустимо, — каже адміністратор Наталя.

Увійшли до туалетів сусідніх ресторанів "Шоколадниця" і "Вагон-ресторан".

До вбиральні ресторану "Декаданс" на Шота Руставелі не впустили:

— Який туалет, ви що?! Я ж сказав — не пущу! — говорить охоронець.

— Не розпорядження, а брєд якийсь. Страшно уявити реакцію відвідувачів, якщо побачать біля вбиральні людину з великою клітчатою сумкою, — вважає Вікторія Дробот, 36 років, директор "Декадансу".

Місяць тому міські "МакДональдзи" прибрали з дверей вбиралень кодові замки. Раніше, аби потрапити до них, клієнт набирав код із чека. Ця система діяла два роки.

— Це не пов"язане з розпорядженням. Кодові ставили свого часу через черги до туалетів і через осіб без постійного місця проживання. Зараз нам здається, що ситуація змінилася і вони не потрібні, — пояснює "ГПУ" Анастасія Зражевська, 23 роки, речник "МакДональдзу".

Найдорожчий міський туалет — на Либідській

На Хрещатику — сім вбиралень. Із них чотири — біотуалети. Розташовані неподалік готелю "Дніпро", кафе "Два гуся", між пасажем і станцією метро Хрещатик. Останній — за 100 м від спуску до "Метрограду". Плата за послуги в них — гривня.
Окрім того, на центральній вулиці столиці є три вбиральні — на перехресті Хрещатика та вул. Інститутської. Ще один — збоку від станції метро Хрещатик, там є камера схову. Плата за послуги — гривня.
Ще є один безплатний туалет у дворі за казино "Червоний Лев", що на Хрещатику, 27а.
Найдорожчі вбиральні міста — на центральному залізничному вокзалі — 1,25 грн — й у торговельному центрі "Інтервал", що на площі Либідській — 1,50 грн. Найдешевший — у переході на площі Льва Толстого — 50 коп.
Платні туалети в центрі не мають наміру зробити безкоштовними.

Зараз ви читаєте новину «Туалети в центрі й надалі будуть платними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути