Ексклюзиви
вівторок, 05 червня 2007 07:01

Сліпі діти у зоопарку зможуть торкатися тварин

Автор: фото: unian
  У зоопарку подбали про незрячих— біля вольєрів установили скульптури тварин і таблички з текстом Брайля
У зоопарку подбали про незрячих— біля вольєрів установили скульптури тварин і таблички з текстом Брайля

Біля вольєрів у Київському зоопарку встановили 30-сантиметрові заввишки скульптури тварин. Незрячі діти зможуть торкатися їх і уявляти, яка тварина живе у вольєрі. Ще в рамках проекту "Я бачу життя" поряд із вольєрами прикріпили таблички зі шрифтом Брайля. На них описано тварину, місце та умови її проживання в природі. Вказано, наскільки скульптура менша за реальну тварину.

— Наші працівники побачили таке в зоопарках Англії, Чехії. Проект готували два місяці, — розповідає директор зоопарку Ромаш Федір. — У СНД наш проект перший.

Кожна така скульптурка коштує 1200–1300 грн. Гроші зоопарк знайшов власними силами. Нині встановили кілька скульптур — пелікана, лебедя-трубача, бізона. Із часом біля кожного вольєра стоятиме статуя, запевняють працівники звіринцю.

Минулої п"ятниці проект представили вихованцям із київських спеціалізованих шкіл для дітей, які погано бачать. Доки гід зоопарку Любов Коротка водила дітей між вольєрами, 12-річна Ліза Репетило встигла придумати вірш про тварин.

— Я мрію працювати з тваринами, може навіть у зоопарку, — каже Ліза. — Найбільше я люблю собак, бо чула багато історій, коли пес урятував господаря.

— Проект відрізняється від тих, які в інших країнах, — каже завідувач науково-просвітницького відділу Київського зоопарку Кирило Трантін. — У нас скульптурки кольорові, бо розраховані й на сліпих, і на напівзрячих дітей. Зроблені вони з теплого каменю, щоб дітям було приємно їх торкатися.

Щодо невеликих травоїдних тварин, то їх незрячі діти зможуть торкатися живими — у контактному зоопарку. Тут живуть морські та  в"єтнамські свинки, кролі, вівці та кози.

Проект "Я бачу життя" розробили працівники зоопарку, Українське товариство сліпих та кафедра педагогічного університету ім. Драгоманова.

Зараз ви читаєте новину «Сліпі діти у зоопарку зможуть торкатися тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути