Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2007 07:05

Поділ дякує Черновецькому за шість урятованих дерев

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Дитмайданчик на площі поставили за кошти місцевого бізнесмена. Чоловік виділив гроші, аби унеможливити побудову вірменської церкви
Дитмайданчик на площі поставили за кошти місцевого бізнесмена. Чоловік виділив гроші, аби унеможливити побудову вірменської церкви

З середини літа на розі подільських вул. Щекавицької й Костянтинівської красується великий 10-метровий плакат із написом: "Поділ дякує київському міському голові Леоніду Черновецькому за врятований сквер!!!".

Комічність ситуації в тому, що скверу як такого на площі перед кінотеатром "Жовтень" (раніше вона називалася площею Красної Пресні) немає. На ній росте лише шість ялин.

— Умора. Побачив той сквер із вікна маршрутки, довго реготав. Поділ дякує мерові за сквер, а скверу й нема. Стирчать лише кілька дерев, — ділиться враженнями Олександр, 34 роки, мешканець Троєщини.

— Таке враження, що про площу всі забули. Будівельники зрізали шість блакитних ялин, коли тут хотіли будувати вірменську церкву. Взамін посадили лише два деревця. Якесь посміховисько, а не сквер, — каже киянка Олена Круш, 30 років. — Не думаю, що мер настільки допоміг урятувати ділянку. Площу відстояли подоляни. Було, що навіть ночували тут, аби врятувати дерева.

Олена Круш зауважує, в околицях окрім цього місця, більше немає де гуляти з дітьми.

— Хочу, аби тут було більше дерев, квітників, лавочок, — веде далі жінка. — А то на сквер ця територія зовсім не схожа. Вірмени обіцяли насадити тут дерев, зробити дитмайданчик, клумби розбити. Якби вони так зробили, може, я б і не виступала проти цієї забудови.

— Згідно з методичними вказівками НДІ містобудування Києва від 1984 року, визначення поняття сквер наступне. "Невелика за площею територія, призначена для короткочасного відпочинку й прогулянок. Її площа має становити від 0,2 до 2 гектарів. Баланс території скверу — 25–28% — доріжки, 72–75% — зелені насадження, в тому числі 0,5%–2% — квітники", — цитує для "ГПУ" з посібника начальник відділу "Київзеленбуду" з утримання зелених насаджень Валентина Кияшко, 60 років.

Тоді, чи можна вважати сквером закуту в бетонні плити площу перед кінотеатром "Жовтень", на якій ростуть лише шість дерев? У "Київзеленбуді" вважають, що так.

— Бувають випадки, коли на місці колишньої площі, викладеної бетонними плитами, розбивають скверик. Зривають плити — і висаджують нові дерева. Але все це робиться не одразу, — каже Валентина Кияшко.

Імідж скверу псують купи навалених бетонних плиток, стовпів і дощок. Таке враження, що кілька десятків молодих матерів, які гуляють площею в обідню пору, здають нормативи зі слалому. Вони маневрують візочками поміж залишками будматеріалів.

Сам плакат із подякою мерові Черновецькому вивісили на площі відразу ж після того, як Київрада відмінила рішення про будівництво в цьому місці вірменської церкви. Його встановлювали місцеві активісти, які боролися за "сквер" до останнього. У Подільській райадміністрації кажуть, що до виготовлення і встановлення плаката непричетні.

Зараз ви читаєте новину «Поділ дякує Черновецькому за шість урятованих дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути