середа, 12 березня 2008 07:08

Підземний перехід на Майдані перетворився на базар

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Нові кіоски ”відібрали” в переходу як мінімум один метр. Якщо біля них стоять покупці, то ширина переходу звужується на півтора-два метри
Нові кіоски ”відібрали” в переходу як мінімум один метр. Якщо біля них стоять покупці, то ширина переходу звужується на півтора-два метри

Протягом лютого підземний перехід на майдані Незалежності перетворився на суцільні торгові ряди. Тут додатково встановили 65 кіосків.

Продають сухофрукти, дешеві китайські товари, канцелярію, є кілька ювелірних кіосків.

— Кращого місця для торгівлі в Києві не знайдеш. Власники швидко "відбивають" вкладені гроші, — запевняє "ГПУ" молодий чоловік, який працює продавцем у кіоску з національною символікою в переході.

Каже, за відкриття одного кіоску треба заплатити 50 тис. грн.

Нові торговельні місця суттєво звузили підземні переходи під Майданом. Поблизу виходу до Будинку профспілок, де знаходиться довгий ряд квіткових кіосків, пішоходам залишили для проходу 2–3 м. У будні жителі розминаються там без проблем. Але важко уявити, що робитиметься в переході на масові свята. Як відомо, на День Києва, Новий рік у центрі збираються сотні тисяч людей.

Заступник голови КМДА Ірена Кільчицька, 39 років, каже "ГПУ", що дозволи на торгівлю в переході під Майданом видавала Шевченківська райадміністрація.

— Якщо ці кіоски розбудовуються аж занадто, то ми їх приберемо. Мерія вже підготувала розпорядження і розробила проект рішення Київради, аби жоден район не видавав дозвіл на встановлення малої архітектурної форми. Якщо цей дозвіл не погоджено з єдиною картою розташування кіосків по Києву, — додала заступник мера.

У Шевченківському районі заперечують. Жодних дозволів на кіоски в переході вони не видавали. Про це "ГПУ" повідомила Ірина Прилипко, керівник відділу торгівлі Шевченківської РДА.

— 27 листопада 2007-го керівник району Віктор Пилипишин розпорядився до квітня місяця не видавати дозволів на розміщення кіосків. Таким чином, у нас до квітня — мораторій, — запевняє чиновниця.

Як стало відомо "ГПУ", Київрада окремим рішенням від 26 квітня 2007-го передала ділянку площею 258,7 кв. м у переході на Майдані в оренду на рік комунальному підприємству громадського харчування "Лік". Воно створене Шевченківською райрадою.

Заступник директора "Ліку" 35-річна Ольга Бабич повідомила, що з листопада 2007-го дотепер їхнє підприємство уклало 45 договорів оренди кіосків.

— Дозволи на торгівлю в переході на Майдані видає торговий відділ Шевченківської адміністрації, — говорить вона.

У квітні 2007-го "Київпроект" дослідив пішохідні потоки в переході. Згідно з  розрахунками, у години пік, вихідні та свята за годину по всій системі підземних переходів проходять 4 тис. людей. Згідно розрахунків "Київпроекту", нові торгові ряди не вплинуть на пасажиропотік і не погіршать його.

Зараз ви читаєте новину «Підземний перехід на Майдані перетворився на базар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути