субота, 28 липня 2018 22:08

Під "Марусю" та з синьо-жовтими прапорами - як пройшла хресна хода за єдину помісну церкву
15

Урочисте богослужіння тривало у Володимирському соборі
Фото: Gazeta.ua
На хресну ходу прийшли і старі, і малі
Під час хресної ходи на вулиці було спекотно
Священики вишикувалися біля Володимирського собору в Києві
Багато хто з прихожан, зокрема й самі священослужителі, захотів зафіксувати цю подію на згадку

Об 11:30 біля столичного Володимирського собору шикуються колони автобусів і маршруток. Майорять синьо-жовті прапори. У головному храмі Української православної церкви Київського патріархату щойно скінчилася служба.

Біля собору в очі впадає багато вишиванок і покритих хустками жіночих голів. Сонце смалить - люди прикрились парасолями. Із собору виходять священики у золотих, блакитних, зелених ризах. Їхні обличчя червоні – жарко. Фотографуються й переціловуються зі знайомими.

Сьогодні у Києві відбулася хресна хода Української православної церкви Київського патріархату за єдину помісну церкву. У день 1030-ї річниці Хрещення Русі. У ній взяли участь десятки тисяч вірян. А також президент Петро Порошенко, предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет, делегація Вселенського патріархату та низка міністрів і політиків. Учасники ходи - від 55 до 150 тисяч - пройшли від Володимирського собору до Володимирської гірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мрії збуваються: розпочали процедуру надання автокефалії Українській православній церкві

Серед натовпу отець із рацією намагається пошикувати батюшок:

"Прекрасні леді, відійдіть, дайте місце!" - вигукує він. Церковноослужителі відтісняють набожних жінок животами.

- Священики йдуть попереду, - пояснює вірянка подрузі, - а потім решта. Дівчатонька, не йдімо поки за ними. Може, пощастить побачити Філарета.

- Я дуже, дуже хочу його побачити, - відповідає та.

Автор: Gazeta.ua
  Священики вишикувалися біля Володимирського собору в Києві
Священики вишикувалися біля Володимирського собору в Києві

Щойно хода рушає, виникає тиснява.

"Тримай сумку перед собою", - інструктує одна з учасниць молодшу супутницю.

Малих дітей чоловіки несуть на шиї. Голова однієї дівчинки покрита червоно-чорним прапором. У юрбі кілька разів лунає "Слава Україні!". Затягають козацьку похідну "Розпрягайте, хлопці, коней".

Коли хода минає міську лікарню, до її паркану під'їжджають пацієнти на візку.

Колона рухається вулицею Володимирською. Збоку, спираючись на костур, йде чоловік із довгим сивим волоссям. Микола Гончаров - пенсіонер, у минулому - військовий та електрик. Вважає, що люди самі згодом навернуться до церкви Київського патріархату.

"У тому ж і аргумент Московського - ми, мовляв, законні, а ви ні. А якщо визнають автокефалію Української церкви, то всі до Київського перейдуть - років через 5, не більше", - чоловіка ледь чутно - поряд співають гімн України.

Автор: Gazeta.ua
  Ходу супроводжують жовто-сині прапори. Також можна помітити і червоно-чорні
Ходу супроводжують жовто-сині прапори. Також можна помітити і червоно-чорні

Учасників акції супроводжують автомобільні та велосипедні патрулі поліції, правоохоронці чергують уздовж всього маршруту. Рух автомобілів перекрито.

"Московський патріархат - це російська церква в Україні. Вона так і повинна називатись, - каже вірянка Людмила Михайлівна. Додає, що сама бачила, як на вчорашній хресній ході роздавали по 200 гривень. Питає, до якої віри я належу.

- До жодної? Це погано. Я й дєда - чоловіка свого - похрестила вже за незалежності. І всі внуки в церкву ходять, хоч і нечасто.

Анна і Наталія, обидві у великих темних окулярах, сидять біля вітрини магазину, спостерігаючи за ходою.

"Ми з Донбасу. Зараз їдемо з Ужгорода, - каже. - Є трохи часу між потягами, нам порадили сюди сходити. А що тут відбувається?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві пройшов найбільший Хресний хід в історії України

У натовпі молодий священик іде з дівчиною: на її потилиці й скронях виголене волосся, а з маківки спускається туго заплетена косичка. Ідуть, не розмикаючи рук.

Люди несуть таблички з назвами міст: Канів, Дніпро.

О 14:00 біля Михайлівського собору натовп потроху розсіюється. Батюшки поспіхом згортають і ховають у пакети попинки (довгі гаптовані орнаментом стрічки, що чіпляють на шию поверх ряси. – Gazeta.ua), зустрічаються з дітьми й дружинами. Де-не-де проходять капелани в рясах оливкового кольору.

Віряни поховались у тіні дерев та стін собору. Біля кіосків з морозивом і колою біля фунікулера зібралась чимала черга.

"О, Володимирську гірку після приїзду Порошенка відкрили", - каже одна з вірянок.

Довгі вервечки православних спускаються до пам'ятника Святому Володимиру.

Автор: Gazeta.ua
  Біля пам'ятника Святого Володимира  люди фотографуються на згадку
Біля пам'ятника Святого Володимира люди фотографуються на згадку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський батюшка хрестив, московський і похоронить" - як пройшла хресна хода вірян УПЦ МП

28 липня зранку біля пам'ятника Володимиру Хрестителю в Києві відбулася церемонія до річниці Хрещення Русі. На ній президент Петро Порошенко заявив, що українська влада не втручатиметься у внутрішні справи православної церкви, але й не дозволить цього робити іншим державам. "Важаю конче необхідним обрубати всі щупальця, якими всередині нашого державного організму орудує країна-агресор, - наголосив Петро Порошенко. - Автокефалія - це питання нашої незалежності, національної безпеки".

Представник вселенського патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл підтвердив, що Вселенський патріархат почав процедуру надання українській церкві автокефалії ще у квітні. "Вселенський патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, що повторюються понад чверть століття. Чада української церкви та її провідники мають право на своє місце серед церков", - сказав митрополит Еммануїл.

Російська православна церква та УПЦ МП офіційно виступають проти надання автокефалії й попереджають, що вона може поглибити розкол між православними в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Під "Марусю" та з синьо-жовтими прапорами - як пройшла хресна хода за єдину помісну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути