четвер, 28 серпня 2008 09:57

Особняк українського мільярдера захопили художники

Особняк українського мільярдера захопили художники
Співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов тимчасово віддав свій недобудований особняк художникам, пише газета Дело.

Куратори виставки з галереї сучасного мистецтва "Цех" розвісили картини українських художників на стінах недобудованого особняка відомого бізнесмена Геннадія Боголюбова і назвали таку арт-акцію "Самозахоплення".

А рушійною силою такого "рейдерства" було бажання перестати тулитися в колишньому зварювальному цеху на Подолі. "Нас уже не влаштовують підвали, якісь галереї з поганим освітленням або старі майстерні з пацюками на вулиці Паризької комуни. Ми нахабно, по рейдерськи захоплюємо будинки володарів світу сього", - так провокаційно пояснює тимчасову зміну адреси галереї Цех куратор Самозахоплення Наталя Шейко.

Насправді будинок Боголюбова художники "захопили" за згодою хазяїна. Адже відомий бізнесмен є постійним клієнтом Цеху і вже зібрав невелику колекцію картин сучасних українських художників. Грошей з тимчасових мешканців бізнесмен не взяв. Але і свої роботи художники Боголюбову не подарують. "Якщо господар захоче їх купити, роботи в нього залишаться", - говорить Наталя Шейко.

А почалося все 4 місяці тому. Тоді куратор привела в майбутнє житло Боголюбова художників і запропонувала їм пофантазувати на тему самозахоплення. Результати цих фантазій тепер висять на стінах будови. До участі в проекті галеристи запросили сильних художників, з якими співпрацює галерея. Їхніми роботами цікавляться на Заході. Це Ілля Ісупов, Василь Цаголов, Юрій Єрмоленко, Наталя Мариненко, Віктор Мельничук, Микола Білоус, Олексій Сай, Павло Керестей, Юрій Соломко.

Найдорожчий з них - Василь Цаголов. За свою роботу Вбити Херста він просить 100 тисяч доларів. Інші художники виставляють менші ціни - у середньому 15 тисяч доларів.

Асоціації із Самозахопленням у художників вийшли різні. У Юрія Соломка дівчина лягла на карту України. Юрій Єрмоленко зобразив Клуб колишніх дружин із гвинтівками. Ілля Ісупов - двоглавого орла в українських "декораціях" і назвав це Сувеніром. Говорить, що в цьому є щось нарбутівське, а є елементи Приймаченко.

Виставка Самозахоплення триватиме до 26 вересня за адресою: вулиця Боричів Тік, 23-а.

За матеріалами Дело.

Зараз ви читаєте новину «Особняк українського мільярдера захопили художники ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути