вівторок, 15 травня 2018 15:39

"Немає нічого дивного": експерт про рішення КМДА підняти ціну на проїзд

"Немає нічого дивного": експерт про рішення КМДА підняти ціну на проїзд
"У ціну проїзду вкладають оновлення рухомого складу, а кошти на нього виділяють слабко" - експерт Фото: Трибуна

У подорожчанні проїзду у столиці немає нічого дивного. Порівняно з європейськими містами, у Києві він дуже дешевий.

Низька ціна на проїзд у громадському транспорті - гальмує його розвиток, розповів кореспонденту Gazeta.ua транспортний експерт Дмитро Беспалов:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У тролейбусах установлять камери, що розпізнають обличчя

"Бо у ціну вкладають оновлення рухомого складу, а кошти на нього виділяють слабко. Проте, все ж погано декілька речей: по-перше, розрахунки - як їх пояснюють? У КМДА кажуть, що собівартість така-то, але розрахунків ніхто не бачив, бо їх не показують. З цього незрозуміло, чи можна їм довіряти. Друге питання - наскільки ефективним є менеджмент транспортних монополістів, таких як метрополітен чи Київпастранс? Наприклад, якби в місті активували громадський транспорт - тобто, зробили би зручніші та комфортніші маршрутки, можливо тоді б не доводилось настільки підвищувати ціну. Тоді різкого подорожчання можна було б уникнути. Через це виникає питання: "А чи не платимо ми за поганий менеджмент?".

Різке подорожчання проїзду, найімовірніше, пов'язане з бюрократією рішення. Адже подорожчання - це певний процес, і проходити його кожні кілька місяців чиновникам не дуже-то й подобається. В менеджменті є така фраза: "Якщо хочете зробити щось хороше - робіть це поступово, якщо погане - робіть одразу". Зараз ми бачимо класичний приклад того, як "швидко відірвати пластир". Чиновники вважають, що таким чином люди обурюватимуться кілька днів, а тоді все затихне. Якщо ж підвищувати поступово - питаннями "прозорості" вже буде задаватися більше людей, про це говоритимуть довше", - пояснив експерт.

За словами київського міського голови Віталія Кличка, за останні два роки столична влада оновила транспортний парк на 100 автобусів, 45 трамваїв та 17 тролейбусів.

У КМДА анонсували подорожчання проїзду в столичному громадському транспорті з 14 липня. Тепер проїзд становитиме 6,3 грн – за умови користування проїзним квитком або безконтактною карткою, та 8 грн – за разову поїздку. Чиновники наголосили, що зараз економічно обґрунтований тариф на перевезення одного пасажира, що враховує всі видатки, становить 8,27 - у метро, та 8,77 - у наземному транспорті.

Зараз ви читаєте новину «"Немає нічого дивного": експерт про рішення КМДА підняти ціну на проїзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути